Steunkous in gasleiding

Thomas van de Sandt

Oude gasleidingen de het eind van hun levensduur bereiken, hoeven niet altijd vervangen te worden. Met een kunststof ‘kous’ aan de binnenkant kan een leiding zo nog 50 jaar mee. Dinsdag 12 november startte netwerkbedrijf Alliander met het zogenaamde ‘relinen’ van een gasleiding op de Amsterdamse Damstraat.

‘Dit is tevens het eind van de proefperiode met deze techniek. De afgelopen drie jaar hebben we aan kwaliteitsborging gedaan, met kwaliteitscontrole bij het onafhankelijke instituut KIWA. Vanaf nu bieden we het naast het ontgraven van de leiding aan als volwaardig alternatief’, zegt Klaas van der Maas van Alliander.

Het netwerkbedrijf verwacht dat relinen in 10 % van de gevallen het meest voordelig is. Het grote voordeel is dat er geen sleuf over de volledige lengte van de leiding nodig is, alleen twee kopgaten. ‘Daarom is de overlast voor de omgeving veel minder, vooral op locaties met drukke wegen, veel bomen, ondergrondse kabels en leidingen of zwaar vervuilde grond. Relinen duurt bovendien aanzienlijk korter dan afgraven’, aldus Van der Maas.

De methode is alleen geschikt als de leiding zelf nog voldoende sterk is om het nog decennia lang vol te houden. De werkzaamheden aan de leiding beginnen met een grondige reiniging met een gritstraal en een hogedrukspuit. Daarna wordt de kunststof kous, met daarop een lijmlaag, in de buis geblazen. Als de kous netjes, zonder plooien op zijn plaats zit, wordt de lijm uitgehard met uv-licht. Na elke procesgang controleert een robot of alles goed is verlopen. Op het laatst krijgt de robot een frees mee om aansluitingen die door de kous zijn afgesloten, weer open te boren.

De werkzaamheden aan de gasleiding in de Damstraat duren op deze manier slechts vier dagen.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required