‘Stethoscoop’ checkt vliegtuig tijdens de vlucht

Leestijd: 2 minuten

Menno Steketee

Eind december voerde het Citation Research-vliegtuig van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) een vlucht uit met het innovatieve Deminsys D-systeem. Dit kan met behulp van een netwerk van sensoren in glasvezelkabels continu de conditie nagaan van onder andere composieten onderdelen.

Het meten van de technische conditie van vliegtuigen is belangrijk voor het garanderen van de vliegveiligheid. De methodes hiervoor waren tot op heden vooral gebaseerd op periodiek onderhoud en preventieve inspecties op de grond. Met behulp van Deminsys van de onderneming Technobis Fibre Technologies (TFT) is deze zogeheten condition health monitoring ook tijdens de vlucht uit te voeren.

 

Kern van deze ‘stethoscoop’ die bij de testvlucht werd beproefd, is een netwerk van glasvezelkabels waarin zogeheten Fibre Bragg Grating-sensoren zijn geïntegreerd. Licht dat door deze glasvezels wordt verstuurd ondergaat een fysische verandering naarmate omstandigheden zoals temperatuur, rek en druk variëren. Een zogenoemde interrogator ontvangt het weerkaatste licht en vertaalt deze in data.

 

Deze apparatuur was door het NLR al getest op robuustheid en andere omgevingsfactoren die direct verband houden met het gebruik aan boord van vliegtuigen.

 

Deminsys verbetert het inzicht in de gezondheid van het vliegtuig, vergroot de vliegveiligheid én stroomlijnt dus het onderhoudsproces. Daarbij, zegt Dick Meijer, die het Deminsys-project namens het NLR begeleidt, ‘zijn glasvezels veel lichter dan de traditionele bekabeling. Deminsys is gewichtbesparend.’ Hiermee komt condition health monitoring in de luchtvaart een stuk dichterbij. Deminsys zou de gebruikelijke rekstrookjes kunnen vervangen, die in de luchtvaart al decennia de vinger aan de pols zijn.

 

De ontwikkeling van het systeem wordt mede mogelijk gemaakt door Agentschap NL van het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie. ‘De testresultaten van de proefvlucht zijn intussen voor verdere analyse aan TFT beschikbaar gesteld,’ zegt Meijer. ‘TFT verwacht met het afronden van de test een significante stap te maken in de ontwikkeling van het Deminsys systeem, in de system engineering aangeduid als Technology Readiness Level 5.’ Die TRL-aanduiding is een maat voor volwassenheid in de ontwikkeling van de toegepaste technologie. Hiermee bereikt TFT een mijlpaal in het traject van beginontwerp naar gebruiksklare producten voor de luchtvaartmarkt.

Lees ook

Nieuwsbrief