Station Zwolle toch geen maand dicht

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Station Zwolle zal deze zomer toch geen maand gesloten worden. Dit heeft ProRail bekendgemaakt.

Momenteel wordt station Zwolle flink verbouwd, onder andere in verband met de komst van de Hanzelijn. Volgens het oorspronkelijke plan zou het station deze zomer vier weken lang gesloten worden voor alle treinverkeer om de nodige aanpassingen aan station en spoor zo snel mogelijk te laten verlopen, maar ProRail zegt dat ‘de huidige werkplanning niet binnen budget kan worden uitgevoerd.’ Inhoudelijk kan ProRail hier niet verder op ingaan, laat woordvoerder Jouke Schaafsma weten: ‘Dat is iets tussen ons en aannemer Dura Vermeer.’ Schaafsma laat weten dat het onder andere gaat om concurrentiegevoelige informatie die daarom niet zomaar kan worden vrijgegeven. Schaafsma: ‘Alles in de bouw draait om risicobeheersing. Het enige dat ik kan zeggen is dat als we doorgaan op de huidige voet, de risico’s mogelijk onbeheersbaar worden en dat is voor ons natuurlijk onacceptabel.’

ProRail wijst er wel op dat de opening van de Hanzelijn geen invloed ondervindt van de veranderingen in de planning: deze lijn die Zwolle met Lelystad verbindt, zal gewoon eind 2012 geopend worden. Om deze reden wordt er ook prioriteit verleend aan de aanleg van een vierde perron op station Zwolle. Dit perron is nodig om de verwachte groei van in de reizigersdoorstroom aan te kunnen.

Andere onderdelen van de verbouwing van het station zullen echter wel langer gaan duren. Schaafsma: ‘De aanleg van de nieuwe voetgangerstunnel zal in 2014 voltooid zijn, in plaats van in 2013.’ Hoe het nieuwe schema de bouwwerkzaamheden verder beïnvloedt, moeten ProRail en Dura Vermeer nog uitwerken. Ook is nog niet bekend hoe nieuwe buitendienststellingen er precies uit zullen zien. ProRail kan niet garanderen dat er geen nieuwe langere periodes van buitendienststellingen zullen komen. De spoorbeheerder zegt de overlast voor de reiziger natuurlijk zo klein mogelijk te willen houden, maar hierbij de veiligheid van de reiziger wel als prioriteit te nemen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required