Nieuws
0

Stapel betonblokken als energieopslag

Gerald Schut

Door met een gigantische hijskraan honderden betonblokken op te stapelen is 20 à 30 MWh aan energie op te slaan. Deze vorm van low tech energieopslag gaat de Zwitserse start up Energy Vault in de praktijk brengen, heeft CEO Robert Piconi laten weten aan technologieplatform Quartz.

Op dit moment is bijna alle energieopslag in de wereld in de vorm van pompcentrales die water omhoog pompen naar stuwmeren bij een stroomoverschot en elektriciteit opwekken door het water weer naar beneden te laten stromen bij een tekort. Met een rendement van 70 à 80 % is deze vorm van energieopslag ideaal voor landen met veel reliëf. Voor een vlak land als Nederland zou het model van Energy Vault interessant kunnen zijn, nu de vraag naar energieopslag explodeert door steeds meer energieopwekking met wisselvallige hernieuwbare bronnen.

De Energy Vault levert begin 2019 zijn eerste volledige systeem van 20 MWh: een 120 m hoge kraan met zes armen, die honderden betonblokken van 35 ton per stuk opstapelt. De kranen gebruiken bestaande efficiënte technologie. De vernieuwing van Energy Vault zit in de software waarmee de kraan de blokken stapelt. Quartz filmde in het Zwitserse Biasca een proefopstelling (€ 1,7 miljoen) waarmee één kraan blokken van 500 kg stapelt.

Energy Vault hoopt na een tiental systemen te hebben geleverd een prijs van € 130 per kWh te bereiken. De prijs van Li-ion batterijen ligt nu twee keer zo hoog, maar zou volgens experts uiteindelijk een factor drie lager kunnen komen dan nu. De belangrijkste kostenpost voor Energy Vault is het beton. De dichtheid van beton is 2,5 à 3 hoger dan die van water. Dat is belangrijk om een volledig systeem met een diameter van 100 m nog enigszins compact te houden. Om de kosten te drukken hoopt het bedrijf de blokken grotendeels met bouwafval te vullen. Energy Vault denkt een rendement van 85% te halen. Vergelijkbaar met dat van Li-ion batterijen (90 %). Of het zover komt moeten we nog zien. Voorlopig heeft Energy Vault zelfs nog geen website.

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergieMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×