Spooksignaal schroeft ADSL-bandbreedte op

Henk Klomp

Ingenieurs van Alcatel-Lucent hebben eind april driehonderd metabit per seconde verstuurd via een telefoonkabel.

De ingenieurs haalden een honderd jaar oude telefonietruc uit de kast, het meesturen van zogeheten ‘spooksignalen’. Ze kunnen daarmee met twee draden drie digitale signalen oversturen: twee echte en een spooksignaal. Van het spooksignaal staat het elektrisch negatieve deel van het signaal op de ene draad en het positieve op de tweede. Een modem kan de drie signalen vervolgens uit elkaar trekken.

 

Tot nu toe was het probleem bij spooksignalen dat ze veel extra ruis in een telefoonkabel opwekken. In zo’n kabel liggen meestal twee draden dicht op elkaar gepakt. De ruis wordt veroorzaakt door elektrische inductie tussen deze draden, de zogeheten overspraak. De ingenieurs van Alcatel combineerden hun spooksignalen met een techniek om overspraak te voorkomen, het zogeheten vectoring, dat in de volgende generatie DSL VDSL wordt toegepast. Met de rij enen en nullen zenden ze ook een signaal mee dat de opgewekte overspraakrespons uitdooft. Daarvoor schatten ze van tevoren de overspraak in de kabel. Doordat de ruis vermindert, kan de bandbreedte worden verhoogd.

 

In het laboratorium slaagden de onderzoekers van Alcatel erin driehonderd megabit per seconde te sturen over een vierhonderd meter lange telefoonkabel en honderd megabit over een kabel van een kilometer. De huidige ADSL-verbindingen halen zes megabit per seconde; de komende VDSL-verbindingen zullen vijftig megabit per seconde halen. Eerder demonstreerde Ericsson ook een bandbreedte van vijfhonderd megabit per seconde, maar ze gebruikte daarbij zes draden. De meeste telefoonkabels bezitten echter slechts twee draden.

 

Alcatel is precies op tijd met de nieuwe DSL-techniek, want de Amerikaanse overheid wil dat in 2020 in honderd miljoen Amerikaanse huishoudens breedband met honderd megabit per seconde wordt aangeboden. Glasvezel en kabel zijn geduchte concurrenten van de telefoonlijn.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required