Soms wil je gewoon dat ze je na-apen

Leestijd: 2 minuten

Jan Spoelstra

In de aanloop naar het 3i-Event op 18 april op de Hightech Campus in Eindhoven over ideas, IP (Intellectual Property) & Innovation, krijgen de lezers van TW de mogelijkheid hun IP-vragen te stellen aan IP-professionals. In deze editie een generieke vraag, waarbij het antwoord voorbijgaat aan de feitelijke techniek.

‘Je kunt alleen maar een A-merk zijn, als er ook B- en C-merken bestaan’, aldus René van Geer, ontwerper en directeur van Secrid, in oktober 2018 in de Volkskrant. Secrid is dat kekke compacte portemonneetje voor zes pasjes, dat via een gepatenteerd ingenieus mechanisme de pasjes tevoorschijn laat komen.

Ruim 2 % van de omzet van € 30 miljoen trekt Secrid uit voor het najagen van copycats die zijn techniek, merknaam en/of vormgeving jatten. Twee van de inmiddels 100 medewerkers hebben een dagtaak aan het afstruinen van internet op zoek naar namaak, op jacht naar inbreuk op het intellectuele eigendom achter de in Nederland geproduceerde portemonneetjes. Dat resulteerde in tientallen schikkingen en honderden vermaningen aan online aanbieders. En dat ging niet alleen om de techniek en het patent, maar ook om vormgeving en illegaal gebruik van de merknaam.

Zet bij het opbouwen van een bedrijf dus in op meerdere verdedigingslinies. Een octrooi is maximaal twintig jaar van kracht en gaat puur over de techniek; vormgevingsaspecten zijn te beschermen via het modelrecht en dat houdt 25 jaar stand; een geregistreerde merknaam valt oneindig te verlengen. Daar kun je uiteindelijk je naam hoog mee houden. Succesvolle bedrijven zetten merknamen in als associatie met kwaliteit. Denk aan Gillette die in de marketing van scheermesjes vaak zijn patenten benoemt en de Quooker heetwaterkranen die een begrip zijn in keukenland.

>>> Op 18 april organiseert TW het 3i Event over ideas, intellectual property & innovation op de High Tech Campus in Eindhoven. Vergroot uw kennis, verbreed uw netwerk bescherm uw innovatie en genereer leads om uw bedrijfsstrategie te verbeteren.

De Secrid portemonnee is destijds stilletjes gelanceerd, en daarom schaadde het in beginsel niet zozeer dat de oprichters geen geld hadden voor brand protection. Ondanks dat moet je volgens Marleen Kuiper, voorlichter bij het Benelux Office for intellectual Property eigenlijk vanaf het begin van het ontwikkelen van iets nieuws nadenken over je IE-strategie. ‘In feite is intellectueel eigendom een toolbox: een verzameling van al dan niet betaalde beschermingsmogelijkheden, gericht op bijvoorbeeld techniek, vormgeving namen en logo’s. Afhankelijk van je uitgewerkte idee, bedrijf, innovatief concept, product of dienst kan je een keuze maken uit een of meer van de tools die erin zitten.’

Merkregistratie, in combinatie met al dan niet verlopen patenten en modelregistraties, kan dus op veel langere termijn dan een octrooi een goede rol spelen. Als jouw merknaam vanaf het begin van de lancering geassocieerd wordt met het origineel, met kwaliteit, dan wil je soms gewoon dat ze je na-apen om het predicaat A-merk te verdienen.

 

Wilt u meer informatie over een van de gespecialiseerde octrooibureaus? Kijk dan op de website van de Orde van Octrooigemachtigden.

Lees ook

Nieuwsbrief