Solidia legt CO2 vast in beton

Leestijd: 2 minuten

Teake Zuidema

Het Amerikaanse Solidia krijgt een investering van onbekende omvang van OGCI Climate Investments voor het internationaal op de markt brengen van cement en beton met een lage koolstof-voetafdruk.

OGCI (Oil and Gas Climate Initiative) is een groen investeringsfonds van een miljard dollar van grote energiebedrijven, waaronder Shell en Saudi Aramco. 

Het cement van Solidia heeft een lager kalksteengehalte dan het ganbare portlandcement en kan gemaakt worden bij een temperatuur van 1.200 °C. Dat is 250 °C lager dan het portlandcement. Beide factoren leveren samen een besparing van 30 % op de emissies van CO2.

Solidia’s duurzame beton ontstaat door de injectie van CO2 in een mengsel van zand, aggregaat en Solidia’s cement. Bij het uitharden – een proces dat slechts 24 uur duurt – ontstaan calciet en silica-gel, producten die het beton sterk maken. Met dit proces worden CO2-emissies met 70 % verminderd.

Ellen Yiu, de woordvoerder van Solidia, zegt dat meerdere Amerikaanse producenten van ongewapende, voorgegoten betonnen producten met Solidia’s formule deze in 2018 op de markt zullen brengen.

‘Europa is een belangrijke markt en we werken ook daar al met producenten van voorgegoten betonnen onderdelen’, aldus Yiu. Solidia werkt met Air Liquide, een leverancier van CO2,  aan de ontwikkeling van procedures om het Solidia-proces ook in-situ en met wapening toe te passen.

Lees verder onder de afbeelding.

‘Solidia’s producten zijn een belangrijke stap in het verminderen van de emissies van broeikasgassen en waterverbruik in cement en beton’, zegt Pratima Rangarajan, de directeur van OGCI. De productie van beton is verantwoordelijk voor 8 % van alle CO2-emissies.

Volgens Yiu  is het product vooral aantrekkelijk omdat het zeer snel hardt en omdat zowel het cement als het beton gemaakt kan worden met gebruik van dezelfde installaties en grondstoffen die gebruikt worden voor conventioneel beton.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: