Solar Team Twente bereikt top 3

Leestijd: 2 minuten

Solar Team Twente

Solar Team Twente houdt voor TW een blog bij van hun avonturen tijdens de World Solar Challenge in Australië. Lees hier de vijfde blog.

Vandaag zijn we gestart vanaf de vierde plek. We hebben vanochtend het paneel in de zon gezet, zodat deze bij zonsopgang al de eerste zonnestralen kon meepakken. Vandaag was een bijzondere racedag: de teams die we eenvoudig in konden halen, waren al ingehaald en nu waren alleen de topteams nog over!

Helaas werden we op deze tweede racedag al vrij snel ingehaald door het University of Michigan Solar Car Team. We rijden elke dag met een bepaalde strategie en houden ook vast aan deze strategie. Vandaag was de strategie om niet meteen op volle snelheid te starten en daardoor haalde Michigan ons in. Gelukkig wisten wij weer snel het team van Western Sydney University in te halen en hadden we onze vierde positie weer terug, nog steeds achter Michigan.

Tijdens de eerste controlestop wordt de coureur gewisseld en komt de auto even stil te staan, zodat het zonnepaneel de accu bij kan laden. Vanuit de organisatie is er dit jaar besloten dat coureurs de auto zelfstandig uit moeten komen. Ze zetten het paneel dan in de oplaadconfiguratie. Onze strateeg Jeroen geeft vooraf door hoeveel graden ten opzichte van het noorden het paneel moet worden gezet om de maximale hoeveelheid energie binnen te halen. Raceleider Lars geeft via de portofoon de zonnehoek door aan de coureur. Wanneer de coureur met ballast uit de auto is gekomen zet deze de auto in de juiste positie en rent naar een knop, waarna de tijd in gaat. Een half uur lang mag er vervolgens NIEMAND aan het paneel komen.

Voor de race hebben we dit protocol meerdere malen geoefend. Het zou namelijk zonde zijn om hier kostbare tijd op te verliezen. En dat oefenen heeft zijn vruchten afgeworpen! Vandaag, op de controlestop, hebben we Michigan terug weten in te halen doordat we deze procedure zo snel konden uitvoeren. Terwijl zij nog met laden bezigwaren, vertrokken wij alweer en veroverden hiermee de derde positie.

Nu zijn we bij onze kampeerplek aangekomen en rijden we in de top! Dat belooft wat voor morgen. Houd ons in de gaten en lees morgen weer de blog!

Lees ook

Nieuwsbrief