Nieuws
0

Software voor de kwantumcomputer

Leendert van der Ent

  • Onderzoeksinstituut QuSoft
  • Dit jaar van start

Wereldwijd werken onderzoeksgroepen aan de kwantumcomputer. Maar weinig onderzoekers richten zich op de software die erop moet draaien. Harry Buhrman, hoogleraar computerwetenschap aan de UvA en verbonden aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), is van plan om daar nog dit jaar met het nieuwe onderzoeksinstituut QuSoft verandering in te brengen. Beoogd jaarbudget: € 3 miljoen.

Buhrman: ‘De belofte van de kwantumcomputer is duizelingwekkend. Meet je aan driehonderd kwantumbits (qubits) die tegelijk één en nul kunnen zijn (superpositie), dan krijg je meer mogelijkheden dan er moleculen in het heelal zijn. Maar als je naar uitkomsten gaat kijken, gaat de zogeheten superpositie stuk. Je vernietigt alle uitkomsten op één na. Herhaalde experimenten kunnen daardoor verschillende uitkomsten geven en dat wil je niet.’ Software kan dit in sommige gevallen oplossen. ‘Met interferentie op de superpositie kun je gewenste berekeningen versterken en ongewenste laten uitdoven, net zoals antigeluid geluidsgolven wegfiltert.’

Dat maakt de kwantumcomputer nog niet geschikt voor alle vraagstellingen. ‘QuSoft gaat bekijken voor welke toepassingen de kwantumcomputer geschikt is. In de onderzoekslijn ‘few qubit applications’ beoordelen we wat er met tien tot zeventig qubits kan. Kunnen daarop bestaande algoritmes draaien of zijn die daarvoor geschikt te maken? De volgende vraag is: wat gaan we over vijf jaar met honderd qubits doen? De kwantumcomputer wordt een kei in het ontbinden van getallen in priemfactoren en waarschijnlijk ook in materiaalkunde voor hogetemperatuur-supergeleiding. Verder is het grotendeels een mysterie.’

Door het ontbinden in priemgetallen kun je de meeste huidige encryptiemethodieken kraken. Een belangrijke software-opgave is dan ook om nieuwe kwantum-encryptie te ontwikkelen.’ Daarop gaat de ‘quantum crypto group’ zich richten. Een laatste onderzoekslijn is ‘quantum architectures’ die zich richt op de lagen tussen hardware en applicaties, deze zal sterk bepalend zijn voor het succes van kwantumcomputers.

UvA, VU, het CWI en het Amsterdamse Science Park steunen het QuSoft-initiatief en er is steun uit Europa. ‘Omdat er weinig aandacht voor de software is, biedt QuSoft kansen voor Nederland. Waarom zou de Microsoft van de kwantumcomputer niet uit Nederland komen? We zijn hier goed gepositioneerd om dat waar te maken’, aldus Buhrman.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×