Social media stuurt ons gedrag

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Gebruikers van social-mediaplatforms als Facebook zijn niet de klanten van deze platforms, maar de producenten.

Met die insteek begint het artikel The Masters of Mind Control in het weekblad TIME. De data die de platformgebruikers opleveren, dat is het werkelijke product waarin social-mediaplatforms in handelen; met name adverteerders zijn de werkelijke klant.

Om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk waardevolle data worden geproduceerd, zijn sociale apps en social-mediaplatforms expres zo ontworpen dat ze ofwel de gebruiker ‘belonen’ bij het gebruik ervan, ofwel handig inspelen op de menselijke behoefte om vooruitgang te boeken en taken te voltooien. Zo voorzien Facebook en Twitter ons van een eindeloze stroom aan nieuwe berichten, hoe ver we ook naar beneden scrollen.

Speciale aandacht gaat uit naar het jonge bedrijf Boundless Mind, dat deze aangeboren menselijke behoeften op een andere manier wil inzetten. ‘Waarom zetten we de verslavende aspecten van deze technologieën niet in om onszelf te verbeteren?’ zo vragen de twee oprichters van het bedrijf zich af. Ze doelen daarmee op apps die ons aansturen om ons van verslavingen en slechte gewoontes af te helpen.

Hoewel het doel van Boundless Mind veel nobeler klinkt, wil het bedrijf in essentie toch hetzelfde doen als platforms als Facebook, YouTube en Twitter: ons gedrag beïnvloeden en aansturen via technologie. Het feit dat we hier zo gevoelig voor blijken, is een enge gedachte.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: