Mischa Brendel
Vier Nederlandse teams met één missie: het winnen van de World Solar Challenge. Drie teams nemen het tegen elkaar en tegen teams uit andere landen op in de Challenger-klasse, waarbij de zelfontworpen zonnewagens in zo kort mogelijke tijd een afstand van 3.021 km moeten afleggen. Het vierde team racet in de Cruiser-klasse, waarbij er extra punten te verdienen zijn door de zonnewagen zoveel mogelijk te ontwerpen als echte gezinsauto.
Het aftellen is begonnen: de race gaat bijna van start. Hoe bereiden de teams zich in de laatste dagen voor op de World Solar Challenge?
‘Het gaat hier wel lekker’, begint Frances van Elburg van Solar Team Twente. ‘De transportboxen zijn goed aangekomen, maar dat was natuurlijk wel een spannend moment. Je hoort best wel veel verhalen waarbij het minder goed gaat.’
De technische checks zijn al gedaan. Verder heeft het team hard gewerkt aan het inbouwen van apparatuur in de auto’s die in het konvooi meerijden. Het gaat daarbij onder meer om weerapparatuur en communicatiemiddelen. De buitenkant van die auto’s is met rood plastic beplakt.
De zonneauto zelf wordt aan veel tests onderworpen en het is voor de coureurs nu zaak om zoveel mogelijk kilometers te maken. Dat betekent veel rijden in de Australische hitte en veel oefenen met in- en uitstappen. Van Elburg: ‘Dat is best wel een klus in zo’n auto. Maar we oefenen het veel, want je wilt zo goed mogelijk presteren.’ Het met het racekonvooi – de wagen voor de zonnewagen, RED E zelf, en de auto er direct achter – stoppen voor verkeerslichten is ook iets dat veel wordt geoefend, vertelt ze: ‘Dat is wel een lastig momentje, want je moet dat samen met je konvooi goed afspreken. Je moet aan allerlei situaties denken, je kunt niet alleen rekenen op de techniek van de auto.’
De auto is gemaakt voor de Australische wegen, waar er links wordt gereden. De canopy zit daarom aan de rechterkant’, vertelt Van Elburg. ‘Maar het is wel even oefenen voor iedereen dat het verkeer vanaf de andere kant komt.’ Een tweede reden waarom de canopy rechts zit is zodat er minder schaduw op het zonnepaneel van de wagen valt.
Op 7 oktober vindt de scrutineering plaats: dan zal blijken of de auto aan alle voorwaarden en regels voldoet; op 12 oktober volgt de kwalificatie. Niet onbelangrijk, want die bepaalt op welke positie je in de race mag starten. Van Elburg: ‘Tussen de startposities zit een halve minuut. Dus als je eerder mag starten, heb je net iets voordeel. En het kan in deze race soms gaan om die kleine minuten.’ Toch is de kwalificatie ook een afweging tussen snelheid en veiligheid, vertelt Van Elburg: ‘Je wilt de kwalificatie natuurlijk zo goed mogelijk rijden en zo hoog mogelijk eindigen, maar je wilt met je auto wel zo veilig mogelijk de baan over.’ Die moet namelijk de hele race nog mee.
De jetlag viel Van Elburg erg mee en grote verrassingen is ze ook nog niet tegengekomen. ‘Maar die gaan er vast en zeker nog wel komen. Maar voor nu is het vooral mooi werken in het zonnetje, naast de palmbomen.’