Smartphones vaak niet beveiligd

Mischa Brendel

Slechts iets meer dan de helft van de Nederlandse smartphonegebruikers zegt beveiligingssoftware op zijn of haar toestel te hebben geïnstalleerd. De rest heeft dit niet, of weet niet of er beveiligingssoftware geïnstalleerd is. Dit blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS.

Het CBS vroeg mensen naar het bezit en gebruik van smartphones en om aan te geven of zij hierop ook beveiligingssoftware hadden geïnstalleerd. 24 % van de ondervraagde smartphonebezitters gaf aan niet te weten of er beveiligingssoftware, zoals een antivirusprogramma of een firewall, was geïnstalleerd. Het percentage dat aangaf geen beveiligingssoftware op de smartphone te hebben, was even hoog. Met name de leeftijdsgroepen 12 tot 25 jaar (28 %)en 65 jaar of ouder (30 %) wisten niet of er beveiligingssoftware was geïnstalleerd. Ook het verschil tussen vrouwen en mannen was groot: 31 % van de vrouwen kon niet zeggen of er beveiligingssoftware op hun smartphone was geïnstalleerd tegenover 17 % van de mannen.

Lees verder onder de grafiek


Bron: CBS

Het CBS heeft in het onderzoek uitsluitend gekeken naar het gebruik van beveiligingssoftware, licht woordvoerder Maarten Bloem toe: ‘We hebben geen onderscheid gemaakt in het exacte device, het type telefoon en de leeftijd ervan.’ Bij veel Android-apparaten is het niet mogelijk het nieuwste besturingssysteem te installeren, wat ook gevolgen heeft voor de beveiligingssoftware. En iPhone-gebruikers kunnen veelal dergelijke software zeer moeilijk installeren vanwege het strakke beleid dat Apple hierop voert.

Ook kan het CBS niets zeggen over de mogelijke gevolgen van het niet hebben van beveiligingssoftware op de smartphone. Bloem: ‘Bij het slachtofferschap van cybercriminaliteit hebben we geen onderscheid gemaakt tussen smartphonegebruikers en gebruikers van bijvoorbeeld pc’s. We hopen dit in de toekomst wel te kunnen doen.’

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required