Gerald Schut
Slimme software van de TU Delft stelt architecten en stedenbouwkundigen in staat om sneller en nauwkeuriger zonne-energie in hun ontwerpen te integreren. De vondst van de onderzoeksgroep Photovoltaic Materials and Devices (PVMD) is gepubliceerd in Nature Energy.
In steden verschuift de schaduw die gebouwen en bomen op elkaar werpen voortdurend, doordat het hele jaar door de stand van de zon verandert. Bestaande simulaties vergen daardoor veel rekenkracht om de grote invloed van schaduw op de opbrengst van zonnepanelen nauwkeurig in kaart te brengen.
De nieuwe methode van promovendus Andrès Calabrini gebruikt slechts twee factoren, die eenvoudig kunnen worden afgeleid uit het skylineprofiel. Met de ‘sky view factor’ (het zichtbare aandeel van de hemelkoepel vanaf een bepaald punt) kan de diffuse straling van zonlicht worden geschat. De ‘sun coverage factor’ (percentage zonnedekking) schat het directe zonlicht. ‘Onze snelle methode kan het ontwerp van geïntegreerde PV-systemen in stedenbouwkundige contexten aanzienlijk vereenvoudigen en beslissingen van investeerders vergemakkelijken,’ aldus onderzoeker Olindo Isabella van de TU.