Erwin Boutsma
De Dag van de Ingenieur (19 maart) stond dit jaar in het teken van de techniek in de openbare ruimte en hoe dit ons dagelijks leven beïnvloedt.
Het jaarlijkse feestje van NLingenieurs, de branchevereniging van ingenieursbureaus, en KIVI, de beroepsvereniging van ingenieurs, kon zich daarom nauwelijks een betere locatie wensen dan de High Tech Campus in Eindhoven: een ongekende concentratie van kennis – ‘de slimste vierkante kilometer ter wereld’ – over automatisering in de breedste zin van het woord.
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven trapte de dag af met een gloedvol betoog over het belang van kennis en innovatie voor onze samenleving. Het is een bekend verhaal en in die zin had hij het verkeerde publiek – hij hoefde niemand in de zaal te overtuigen – maar Van Gijzel wist de aandacht van de 350 toehoorders moeiteloos vast te houden. Hij had dan ook vooral een optimistisch verhaal over hoe de Brainport-regio tot de absolute top behoort als het gaat om innovativiteit (‘bijna driemaal zoveel patenten per 10.000 inwoners als de nummer twee, Boston’), investeringsklimaat voor high-tech start-ups (‘alleen Londen en Helsinki scoren beter’) en toegevoegde waarde voor de economie.
Met name dat laatste punt liep als rode draad door de dag. ‘Nederland heeft zich te lang geprofileerd als handelsnatie en maakt die fout nog steeds’, sprak Van Gijzel. ‘Een haven van wereldniveau en een rol als “gasrotonde†zijn mooi, maar de toegevoegde waarde voor onze economie is beperkt. Alleen al ASML heeft een viermaal zo hoge toegevoegde waarde voor onze economie dan de hele Rotterdamse haven.’
Verder sprak voor de pauze Carlo van de Weijer, die zich namens TomTom en de TU/e bezighoudt met smart mobility, over de toenemende rol van ict in het verkeer. Het veegde en passant de vloer aan met matrixborden, die volgens hem uitgaan van achterhaalde ideeën over mobiliteit. ‘De toekomst is voor slimme bestuurders in slimme auto’s op domme wegen.’
Na de pauze werd de hoofdschotel geserveerd: de uitreiking van de Vernufteling en de verkiezing van de Ingenieur van het Jaar. Royal HaskoningDHV ging met de eerste aan de haal met een opvouwbare sluisdeur van duurzame materialen: compacter, goedkoper, sterker. Het kan de overheid de komende jaren € 50 miljoen schelen aan vervangingskosten.
Tenslotte werd Karianne Lindenhovius (42) verkozen tot Ingenieur van het Jaar. Zij presenteerde zich als ‘zorgverbetraar’, doordat ze als innovatiemanager bij Pontes Medical in het UMC Utrecht technologische bedrijven koppelt aan de behoeften in de zorg.