Rob van Ginneken
Nieuwe oplossingen als coöperatief rijden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van files en de veiligheid in het verkeer.
Auto’s communiceren daarbij met elkaar en systemen langs de weg. De beelden van ‘treintje rijdende’ auto’s bleven tot nu toe toekomstmuziek. Tijdens de Automotive Week in Helmond neemt men een voorschot op die toekomst. Met een hoofdrol voor de technologieregio ‘Brainport’.
Op de A270 ligt al een testtraject en worden praktijktesten uitgevoerd met slimme verkeerssystemen. Camera’s en communicatieapparatuur op lantarenpalen zijn verbonden met de controlekamer op de Hightech Automotive Campus. Nu wil Brainport snel grootschaliger proeven opzetten.
Een twintigtal partijen zette afgelopen zondag zijn handtekening onder een project om dergelijke proeven versneld in gang te zetten. Het betreft een open platform en het aantal deelnemers – overheden, ondernemingen en onderwijs- en kennisinstellingen binnen de Brainport regio – groeit gestaag. Nico Zornig van TNO: ‘Meer asfalt blijft nodig, maar door beter gebruik te maken van bestaande wegen kun je voor een vijfde van de kosten vergelijkbare verbeteringen halen. Als één op de tien auto’s een informatiekastje heeft dat waarschuwt en een adviessnelheid geeft, kun je spookfiles – het harmonica effect waardoor verkeer zonder echte aanleiding stil komt te staan – al effectief dempen. De benodigde techniek bestaat eigenlijk al: denk aan een soort TomTom met een kleine uitbreiding. Uiteraard zal er voor zo’n verkeersknelpunt ook een bijpassend systeem moeten komen. Ook geen onhaalbare kaart: om de 150 meter een camera die de situatie analyseert en een speciaal wifi netwerk om met de auto te communiceren.’Â