SKA-telescoop wordt gesplitst

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

De kogel is door de kerk. De Square Kilometer Array (SKA), een radiotelescoop die 50 keer gevoeliger en 10.000 keer sneller is dan de beste huidige telescopen, komt zowel in Australië als in Zuid-Afrika te staan.

Al sinds 2005 streden  Australië en Zuid-Afrika om de bouw van de grootste radiotelescoop. Omdat beide landen al fors hadden geïnvesteerd in het project  besloot het management van SKA begin deze maand te kijken naar de mogelijkheid om de verschillende componenten over de beide landen te verdelen.  

Ondanks dat uit een adviesrapport blijkt dat Zuid-Afrika de voorkeur geniet, zal de telescoop gesplitst worden over beide landen. Wel komt  de meerderheid van de componenten in Zuid-Afrika terecht. In de eerste fase van de bouw, die in 2016 van start gaat, krijgt Zuid-Afrika honderdnegentig schotels toebedeeld en zestig schotels komen in Australië. In de tweede fase komen de hoge-frequentie-schotels en midden-frequentie-antennes in Zuid-Afrika en worden de lage-freqeuntie-antennes in Australië geplaatst.

Politiek gezien is de verdeling van de verschillende componenten een slim plan, maar technisch gezien zal de SKA hierdoor een nog complexer apparaat worden dan het al was. Ook uit financieel oogpunt is verdelen niet gunstig. Doordat de telescoop op twee locaties komt, moeten er meer computers komen en zullen bepaalde handelingen, zoals onderhoud, dubbel worden uitgevoerd. Het project wordt hierdoor waarschijnlijk duurder dan de 1,5 mld die nu begroot is.   

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required