Mischa Brendel
Het bedrijf Siemens heeft besloten niet langer te investeren in zonne-energie, maar om zich in plaats daarvan te richten op energieopwekking uit wind en water, zo heeft het concern eind oktober bekendgemaakt.
Alle huidige activiteiten op het gebied van zonne-energie worden verkocht. De beslissing is onderdeel van het bedrijfsprogramma 2014 van Siemens en betekent dat het bedrijf in totaal minder investeert in zijn energietak.
Reden voor de beslissing zijn de tegenvallende resultaten op het gebied van zonthermische energie (concentrated solar power, CSP). Volgens Siemens is het wereldwijd jaarlijks geïnstalleerd vermogen hiervan teruggelopen van vier gigawatt naar iets minder dan één gigawatt, zo vertelde Michael Süß, directielid van Siemens en directeur van de sector energie bij het concern.
Siemens stopt echter niet alleen met deze vorm van energieopwekking, maar met alle vormen van zonne-energie. Dit heeft volgens het bedrijf geen invloed op bestaande contracten: Siemens gaat door met de activiteiten op het gebied van zonne-energie totdat er een koper is gevonden. Door de beslissing wordt de tak ‘Solar & Hydro’ afgestoten; het onderzoek op het gebied van waterkracht wordt elders binnen het bedrijf ondergebracht.
Siemens verwacht weliswaar dat het wereldwijde aandeel duurzame energie zal toenemen van twintig procent in 2011 naar 28 procent in 2030 (waarbij de absolute toename door de stijgende vraag naar energie nog veel sterker toeneemt), maar het aandeel zonne-energie in de duurzame energiemix blijft volgens het bedrijf laag (negen procent). Waterkracht krijgt volgens Siemens het grootste aandeel (54 procent) en windenergie komt met 27 procent op een tweede plaats.
Hoewel Siemens ook lid is van het Desertec Industrial Initiative (Dii), een project gericht op het grootschalig winnen van zonne-energie in Noord-Afrika, heeft de beslissing van het concern hier volgens Alfons Benzinger, woordvoerder van Siemens Duitsland, geen directe nadelige invloed op: ‘Het Dii houdt zich bezig met haalbaarheidsstudies en het netwerken tussen de diverse betrokkenen bij het project. Het Dii houdt zich dus niet bezig met concrete projecten zelf.’ Het driejarige Dii-lidmaatschap van Siemens eindigt dit jaar en het concern zal het niet verlengen, maar ‘ondersteunt het idee wel en zal er nauw bij betrokken blijven’, aldus Benzinger. Bovendien zijn er volgens hem nog tal van mogelijkheden om mee te werken aan het project: ‘Siemens kan als technologiepartner deelnemen op het gebied van windenergie en elektriciteitstransport.’