Shell ziet het licht

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Een flinke verrassing vorige week: Shell kwam op 28 november met een heus CO2-doel voor 2050.

In dat jaar wil de oliemaatschappij zijn CO2-voetafdruk hebben gehalveerd. Sterker nog, niet alleen zijn eigen voetafdruk, maar ook die van zijn ‘energieproducten’, waaronder diesel, benzine en lpg. Om het allemaal nog gekker te maken, kondigde Shell-topman Ben van Beurden op de jaarlijkse bijeenkomst voor beleggers en analisten in Londen ook nog eens aan dat het budget van de afdeling New Energies – wat in feite neerkomt op duurzame energie – tot 2020 kan rekenen op een budgetverdubbeling van bijna € 1,7 miljard per jaar.

Het lijkt een draai van 180 graden ten opzichte van het eerdere beleid, wat altijd uitging van ‘fossiel eerst’. Weinigen zullen verwacht hebben dat Shell de eerste grote oliemaatschappij zou zijn met een dergelijk duurzaamheidsvoornemen. Follow This, een groep Shell-aandeelhouders die de oliemaatschappij al jaren probeert over te halen duurzame energie op de agenda te zetten, reageerde verheugd. ‘Dit doel zal leiden tot het stoppen met zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen en het startschot zijn voor een grootschalige zoektocht naar nieuwe, duurzame businessmodellen’, zo stelde Follow This-oprichter Mark van Baal.

Toch is het nog te vroeg om de champagne aan te breken. Shell investeerde al eerder in zonne- en windenergie, maar besloot daar destijds, in 2009, uit te stappen. De reden was simpel: het bedrijf was een wereldspeler op het gebied van gas en olie en de vraag naar deze fossiele brandstoffen bleef hoog. En hoewel de opkomst van zonne- en windenergie de laatste jaren bijna revolutionair genoemd mag worden, spelen beide energievormen nog steeds een bijrol op de energiemarkt. Dus waarom zou Shell niet nog een keer hetzelfde geintje uithalen?

Volgens sommigen leek het daar ook even op toen Shell in oktober aankondigde alweer van een groot deel van zijn belang in de windparken Borssele III en IV af te willen, terwijl het niet lang daarvoor juist nog zo serieus had meegeboden op de aanbesteding. Een dergelijke stap is echter niet ongebruikelijk en veelal een strategie om meer investeerders voor het project te winnen.

Wellicht ben ik naïef, maar ik denk dat Shell dit keer écht wil vergroenen. Want ook aan de pomp zet het Brits-Nederlandse bedrijf in op duurzaam door te gaan samenwerken met IONITY, een joint venture van BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen Group. IONITY wil langs de belangrijkste Europese snelwegen een netwerk van snellaadstations te bouwen. En natuurlijk hebben ze daar locaties voor nodig. Shell ziet zijn kans schoon en sluit zich bij de club aan.

De beweegredenen van Shell zijn uiteraard van financiële aard en je kunt het jammer vinden dat alleen dit de oliemaatschappij ertoe kan bewegen te verduurzamen. Aan de andere kant: zijn we nu eindelijk op een punt dat duurzaam ook financieel aantrekkelijk wordt? Want dan houdt niets de groene revolutie nog tegen.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: