Shell-prijs voor onderzoek naar pyrolyse en zonnecellen

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Tim Hilbers en Hans van Franeker zijn de winnaars van de Bachelor Master prijs 2012 die Shell vorige week woensdag voor de achtste keer uitreikte.

De studenten van de Universiteit Twente en TU Eindhoven wonnen respectievelijk 2500 en 5000 euro. De publieksprijs ter waarde van duizend euro, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, ging naar Maurice Quant. Quant, student aan de TU Delft, kreeg deze prijs voor zijn bachelorscriptie over verhandelbare emissierechten.

Net als vorig jaar (zie Technisch Weekblad 8/9, 2012) ging de Bachelorprijs naar het onderzoek over het pyrolyseproces bij het omzetten van biomassa naar biobrandstof. Hilbers richtte zich hierbij op de interactie tussen lignine en cellulose. Uit zijn onderzoek concludeert de student scheikundige technologie dat lignine de afbraak van cellulose positief beïnvloed en dat deze interactie de opbrengst van anhydrosuikers (verbindingen met suikerradicalen die geschikt zijn voor brandstoffen) verhoogd.

Van Franeker, alumnus-student sustainable energy technology, won de masterprijs voor zijn onderzoek naar organische PV-cellen. Hierbij zocht hij een manier om dit type zonnecellen ‘roll-to-roll’ te produceren. Momenteel worden de actieve lagen een voor een handmatig aangebracht, waarna de laatste elektrode in een vacuüm wordt opgebracht. Door alle lagen uit vloeibare inkt te maken zou dit proces volgens Van Franeker opgeschaald kunnen worden.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: