Indra Waardenburg
Jaarlijks komen in Nederland tussen de tien en vijftien mensen om het leven door een dodehoekongeluk. Ondanks de extra spiegels blijken vrachtwagenchauffeurs nog steeds moeite te hebben met het in de gaten houden van hun dode hoeken. Een sensorsysteem zou dit probleem op kunnen lossen. Student Electrical Engineering Pascal van de Mortel aan de TU/e demonstreerde een nieuw systeem dat levende wezens in dode hoeken detecteert.
Het systeem moet verschillende gevarenzones kunnen herkennen en kenbaar maken door middel van signalen. Ook moet het mensen kunnen onderscheiden van levenloze objecten. Om dit te kunnen bewerkstelligen koos Van de Mortel ervoor om het doppler-radarsysteem en een radiometrisch systeem te gebruiken. Een doppler-radar zendt radiogolven uit en meet welke golven teruggekaatst worden. Een bewegende borstkas en een kloppend hart beïnvloeden deze weerkaatste golven. Radiometrische systemen meten de warmte van objecten in de omgeving. De combinatie van beiden soorten systemen zou een goed detectiesysteem kunnen vormen, aldus Pascal van de Mortel in de Cursor van 27 januari 2011.
Â
Door middel van berekeningen en een proefopstelling gemaakt met antennes en een computer toonde Van de Mortel aan dat dit systeem kan werken binnen een totaalsysteem. Dit totaalsysteem zou ook nog de afstand en de positie van de objecten ten opzichte van de vrachtwagen moeten kunnen weergeven.