Sensorplatform maakt kamer slim

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Er komen steeds meer slimme apparaten, die bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak ze in gebruik zijn, wat hun temperatuur is en hoeveel lawaai ze maken. Maar diezelfde gegevens kun je ook op een veel eenvoudiger manier verzamelen, zo bewijzen onderzoekers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University (CMU).

Ze ontwikkelden een sensorpakket dat eenvoudigweg in het stopcontact gestoken kan worden en vervolgens diverse gegevens van de apparaten in dezelfde ruimte registreert. ‘Op deze manier hoef je geen dure slimme huishoudelijke apparaten aan te schaffen, die naar alle waarschijnlijkheid toch niet met elkaar communiceren’, aldus Gierad Laput, promovendus aan CMU, in een persbericht van de universiteit.

Het CMU-apparaat bestaat uit negen sensoren die verschillende zaken, zoals geluid, temperatuur en trillingen, registreren. Om privacyredenen is een camera achterwege gelaten. Het apparaat registreerde in eerste instantie ruwe data, maar omdat de doorsnee gebruiker daar weinig mee kan, ontwikkelden de onderzoekers algoritmes waarmee het apparaat via machine learning de data van de verschillende sensoren combineert. De zogeheten synthetische sensoren die hierdoor ontstaan kunnen op basis van geluid en trillingen het gebruik van verschillende apparaten onderscheiden. Zo herkent het systeem al verschillende keuken­apparatuur waaronder een blender, een koffiemolen en een mixer. Ook iets meer subtiele geluiden, zoals het schrijven en wissen op een whiteboard, worden inmiddels al herkend.

Het sensorplatform herkent niet alleen of een apparaat in gebruik is of niet, maar kan ook meer gedetailleerde informatie over het gebruik registreren. Laput: ‘Zo ziet het systeem niet alleen of een handdoekdispenser werkt, maar ook hoeveel handdoeken eruit zijn en wanneer het tijd is om een nieuwe rol te bestellen.’ 

Hoewel elke kamer zijn eigen sensorplatform nodig heeft, kunnen deze platforms wel onderling met elkaar of met andere sensoren communiceren en op deze manier een sensornetwerk in het hele huis creëren

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: