SeaQurrent: van kitesurfen naar een onderwatervlieger

Leestijd: 3 minuten

Getijdenstromingen zijn voorspelbaar, onafhankelijk van het weer en in elk jaargetijde, dag en nacht beschikbaar. Het Friese bedrijf SeaQurrent hoopt binnen een aantal jaar zijn onderwatervlieger Tidalkite gereed te hebben die daarmee energie opwekt. Maar eerst komend jaar een proef bij Ameland.

Youri Wentzel, zeezeiler, kitesurfer en met veel ervaring in de energiesector, vroeg zich op het water vaak af waarom er niets gedaan wordt met de enorme hoeveelheid energie die getijden in zich hebben. “Velen stoppen bij die gedachte, maar hij is dat gaan onderzoeken en heeft het TidalKite-concept bedacht”, zegt Maurits Alberda, met Wentzel en Maarten Berkhout mede-oprichter van SeaQurrent.

Het idee waar zij nu met 20 medewerkers al sinds 2016 aan werken is om als met een vlieger die energie te vangen. “Een kite of vlieger die van links naar rechts gaat, genereert enorme trekkracht. Wij doen dat onderwater. De Tidalkite zit met een lange kabel aan een hydraulische cilinder. Met de kite trekken we een vloeistof op druk. Dat geleiden we naar een hydromotor-generatorcombinatie. Die gaat draaien en zo genereren we elektriciteit.”

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required