Nieuws

SeaQurrent: van kitesurfen naar een onderwatervlieger

Getijdenstromingen zijn voorspelbaar, onafhankelijk van het weer en in elk jaargetijde, dag en nacht beschikbaar. Het Friese bedrijf SeaQurrent hoopt binnen een aantal jaar zijn onderwatervlieger Tidalkite gereed te hebben die daarmee energie opwekt. Maar eerst komend jaar een proef bij Ameland.

Youri Wentzel, zeezeiler, kitesurfer en met veel ervaring in de energiesector, vroeg zich op het water vaak af waarom er niets gedaan wordt met de enorme hoeveelheid energie die getijden in zich hebben. “Velen stoppen bij die gedachte, maar hij is dat gaan onderzoeken en heeft het TidalKite-concept bedacht”, zegt Maurits Alberda, met Wentzel en Maarten Berkhout mede-oprichter van SeaQurrent.

Het idee waar zij nu met 20 medewerkers al sinds 2016 aan werken is om als met een vlieger die energie te vangen. “Een kite of vlieger die van links naar rechts gaat, genereert enorme trekkracht. Wij doen dat onderwater. De Tidalkite zit met een lange kabel aan een hydraulische cilinder. Met de kite trekken we een vloeistof op druk. Dat geleiden we naar een hydromotor-generatorcombinatie. Die gaat draaien en zo genereren we elektriciteit.”

Sinds het eerste prototype in 2016 is SeaQurrent nu uitgekomen op een vlieger met een omvang van 9 bij 12 meter, bestaande uit vijf boven elkaar gelegen vleugels als een vijflaags dubbeldekker, aan een kabel van 75 meter. Door onder meer de hoek van de vleugels en de staart iets te wijzigen, zeilt de vlieger onderwater van links naar rechts, precies zoals je dat op het strand ook zou doen. Per vlieger kan zo uiteindelijk 500 kW opgewekt worden.

Het is een oplossing die gemaakt is voor ondiepe zeeën als in Nederland – anders dan getijdenenergie dat gebruikt maakt van turbines. “Turbines zijn in Nederland toepasbaar in sluizen, waar water samengeperst wordt en je een hoge stroming krijgt. Wij ontwikkelen een oplossing voor het langzaam stromend deel, met instroomgebieden van 1,5 m/s en 25m diepte.”

SeaQurrent heeft in de loop der jaren drie schaalmodellen uitgetest, de vierde hoopt het komend jaar in gebruik te nemen. “We zijn nu bezig met een systeem dat bijna ware schaalgrootte heeft. Dat gaan we demonstreren bij Ameland, waarbij we het systeem ook voor het eerst aan de zeebodem verankeren met daarbij een power take-off. Het netwerk op Ameland is inmiddels uitgebreid en de voorbereidende werkzaamheden om de Tidalkite volgend jaar aan het net te koppelen zijn afgerond.”

Vertrouwen is er in ieder geval wel, ook bij investeerders. SeaQurrent maakte begin november bekend dat EIT InnoEnergy, PMH Investments, Invest-NL, de FOM en NOM voor 4,8 miljoen euro aandeelhouders van het bedrijf zijn geworden. “Helemaal in het begin zijn we begonnen met eigen middelen, maar al vrij snel hebben we private investeerders, business angels, aan ons mogen binden die ons het vertrouwen gaven en door investeerden. Ook de overheid, provincies, in het bijzonder de provincie Friesland, en het Waddenfonds zijn belangrijk voor onze ontwikkeling.”

Energiemaatschappijen stappen vermoedelijk pas later in. “Er is wel interesse, maar als je dit vergelijkt met de ontwikkeling van windenergie, zie je dat met name de kleine projectontwikkelaars de windprojecten hebben ontwikkeld en pas later de energiemaatschappijen zijn ingestapt.”

Met de nieuwe financiering en de proef van komend jaar is de stemming bij SeaQurrent er een van verwachting. “Maar het is goed te realiseren dat we iets compleets nieuws doen. Je zult altijd zien dat er onverwachte dingen gebeuren. Het grootste deel van het volgend jaar zullen we bezig zijn met testen, om het systeem klaar te krijgen voor de integratietest. Iedereen kijkt er naar uit en werkt er hard aan om dit te realiseren, maar het is nog een hele weg.”

Onderwerp:
DuurzaamheidInnovatieMilieuWetenschap

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×