Schoonmaakrobot maakt steiger overbodig

Leestijd: < 1 minuten

Henk Klomp

Het Ridderkerkse bedrijf Vertiblast heeft een robot ontwikkeld waarmee een schoonmaker met een joystick een scheepshuid kan reinigen.

De schoonmaakrobot, die enkele tientallen kilogrammen weegt, heeft krachtige magneten in zijn wielen waarmee hij zich vastklampt aan de stalen scheepshuid terwijl hij daarover rondrijdt. De ‘HP Cleaning’ reinigt de scheepshuid met water onder hoge druk.

Daarnaast brengt Vertiblast een robot op de markt die de scheepshuid van verf ontdoet door deze te ‘beschieten’ met kleine kogeltjes – de Vertiblast 250. De robots hoeven, voordat ze gebruiksklaar zijn, alleen te worden verbonden met een paar kabels en slangen.

Tot nu toe worden in scheepswerven scheepshuiden gereinigd door schoonmakers in speciale veiligheidspakken die op steigers met hogedruklansen water onder 2.500 bar op de huid spuiten. Niet alleen is dit werk gevaarlijk en zwaar, ook zijn de kosten ervan hoog. Ook voor schoonmaakklussen waarbij slechts een gering oppervlak hoeft te worden gereinigd, moeten schoonmakers immers vaak eerst steigers en stellingen opbouwen.

Vertiblast 250 heeft een watergekoelde elektromotor die slechts zes kilogram weegt en een schoepenrad aandrijft die met grote kracht kogeltjes op de huid schiet. Al die kogeltjes vangt hij weer af en hergebruikt hij. Het pomphuis waar de kogeltjes doorvliegen, bestaat uit een speciale, extreem harde staalsoort. Volgens de uitvinders, Christo Kok en David de Jong, laat Vertiblast 250 alle andere bestaande robots ‘met meer dan een straatlengte’ achter zich.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required