Scheepssimulator constant uitgebreid

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

Een sleepboot besturen terwijl de golven je op volle zee om de oren slaan of het uitbrengen van de ankers van een booreiland; met de nieuwe simulator van Smit in Antwerpen kunnen sleepbootschippers van het bedrijf hele nieuwe scenario’s oefenen.

Smit verplaatste haar simulator van Rotterdam naar Antwerpen en breidde zowel de software als de hardware uit. Een scherm rondom de simulatorbestuurder geeft deze een driehonderd graden beeld van de omgeving. Op een apart scherm is ook nog het laatste gedeelte van het zichtsveld te zien.

De nieuwe scenario’s zijn te danken aan de ontwikkeling van het softwareplatform Mermaid van maritiem onderzoeksinstituut Marin. Deze vormt de basis van alle realtime simulatoren van het instituut, voor allerlei schepen en allerlei omgevingen. Marin is inmiddels toe aan versie veertien van Mermaid. Vijf jaar geleden begon het instituut met de integratie van het slepen op zee en het verslepen van ankers van boorplatforms.

‘De grootste uitdaging is altijd om het model hydrodynamisch correct te krijgen, binnen de eisen van een realtime simulator’, vertelt Noël Bovens, manager van de Marin Simulator Group. ‘Het samenspel van de krachten op een drijvend schip, een ankerketting en een booreiland is een ingewikkeld multidimensionaal probleem, maar je hebt geen uren rekentijd. Iets dat in een seconde gebeurt, moet ook binnen een seconde zichtbaar zijn.’

Marin is, binnen een groot joint industrie project, al bezig met de volgende uitbreiding van Mermaid; het installeren van de bovenkant van een boorplatform. ‘Hiervoor ontwikkelen we een volwaardige ballast- en hijsmodule.’ Later wordt het simulatorplatform onder andere geschikt gemaakt voor diepzeeoperaties en het varen door ijs.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required