Mischa Brendel
Computerexperts aan de Amerikaanse University of Michigan hebben de kleinste computer ter wereld ontwikkeld. Het apparaatje is slechts één kubieke millimeter in omvang.
Het betreft een prototype drukmeter voor mensen met glaucoom, beter bekend als groene staar. Bij patiënten met deze aandoening leidt een toename van de druk in de oogbal tot gezichtsvelduitval en in het ergste geval tot blindheid. Eenmaal in het oog geplanteerd, meet de microcomputer elk kwartier de druk in het oog.
Â
Het minuscule apparaat bevat een microprocessor, een druksensor, een geheugen, een batterij, een zonnecel en een draadloze radio met antenne. Tien uur aan binnenlicht of 1,5 uur aan direct zonlicht is voldoende om de microcomputer een dag lang te laten werken. Dit komt omdat het systeem extreem zuinig is. De microcomputer bevindt zich in een slaapstand waaruit hij elk kwartier ‘ontwaakt’ om een meting te verrichten en deze via de radioantenne door te sturen. Het minuscule apparaatje bevat voldoende geheugen om een week aan meetgegevens op te slaan.
Â
De volgende uitdaging volgens de onderzoekers is om nu soortgelijke microsystemen te ontwikkelen voor andere toepassingen.