’s Werelds grootste mobiele batterij systeem is in gebruik genomen op emissieloze bouwplaats

Leestijd: 2 minuten

In Breda is door DENS, een hightech technologiebedrijf uit Helmond, een mobiel batterij systeem in gebruik genomen van maar liefst 2.3MWh. Deze ongeëvenaarde batterijcapaciteit op een 20ft haakarmsysteem is ontwikkeld voor Aannemersbedrijf van der Zanden uit Moergestel. Dit is uniek in de wereld en zal dienen als laad infrastructuur voor de emissieloze bouwplaats.

Ontwikkeling

“Sinds 2015 zijn we al bezig met de technologische ontwikkelingen op het gebied van batterij, brandstofcel en Hydrozine technologie. De afgelopen jaren hebben we onze kennis op- en uitgebreid. We beschikken over brede expertise zowel op mechanisch, elektrisch, chemisch en software technisch niveau.” aldus Max Aerts CEO DENS. “We hebben een modulair, mobiel systeem ontwikkeld dat ongeëvenaard is in prestatie, veiligheid en energiedichtheid. Of het nu gaat om een net gebonden toepassing of juist een off-grid toepassing voor het supersnel laden van voertuigen of ander materieel, het is een multi-functionele mobiele batterij oplossing”.

Uniek en ongeëvenaard ontwerp

Het unieke batterijpakket is ontwikkeld, vooruit lopend op de PGS37 regelgeving die in 2024 zal gaan veranderen. Het is een gecompartimenteerd systeem, waarbij per 145kWh een brandpreventiesysteem is aangebracht. Het systeem wat ze nu opleveren betreft een 20ft flatrack voorzien van een haak-arm met 2.3MWh aan batterijcapaciteit. Deze configuratie is ook nog eens voorzien van een geïntegreerde laadpaal waarmee voertuigen supersnel geladen kunnen worden. Het systeem kan binnen 1 minuut worden geplaatst en in gebruik genomen worden.

Samenwerking

Aannemingsbedrijf van der Zanden uit Moergestel zocht naar een mobiele oplossing die ze konden vervoeren met hun vrachtauto’s voorzien van haakarmsysteem. Dat was voor DENS ook nieuw. Samen zijn ze er in geslaagd binnen 9 maanden een product neer te zetten. Een batterijsysteem voorzien van laadpaal, zodat geëlektrificeerde machines of voertuigen op een bouwlocatie snel geladen kunnen worden. Een batterijsysteem wat bovendien voldoet aan de netcode. Dat laatste is interessant wanneer een locatie, zoals bij Van der Zanden, ruim voorzien is van zonnepanelen zodat handelen op de onbalansmarkt gewoon mogelijk is. Door de inzet van dit unieke systeem is van der Zanden in staat de gehele bouwplaats emissieloos van energie te voorzien. Het mobiele batterij systeem is half mei voor het eerst in gebruik genomen in Breda. Het voormalige Harley Davidson gebouw aan de Stationslaan zal volledig circulair en emissievrij gesloopt worden om plaats te maken voor de bouw van 52 woningen. De elektrische graafmachine die voor de sloopwerkzaamheden wordt ingezet kan dagelijks snel worden geladen, door middel van de supercharger die is geïntegreerd op het mobiele batterijsysteem. Dinsdag 9 mei opende de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel en daar kunnen oplossingen zoals deze een mooie bijdrage in leveren.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: