RWE/Essent opent vernieuwde centrale

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Op dinsdag 26 juni opende RWE/Essent haar deels vernieuwde gasgestookte centrale in Maasbracht.

Deze elektriciteitscentrale bestond tot voor kort uit twee identieke gasgestookte eenheden, A en B, van elk 640 megawatt (MW) en een rendement van veertig procent. In de afgelopen vier jaar vernieuwde het energiebedrijf eenheid Claus B –daterend uit 1978- tot eenheid Claus C, waardoor de Clauscentrale nu met een vermogen van 1.945 MW ruim twee miljoen huishoudens kan voorzien van elektriciteit.

Voor de opbouw van de vernieuwde eenheid heeft RWE/Essent gebruik gemaakt van bestaande gebouwen en installatiedelen van eenheid B, zoals delen van de stoomturbine, de stoomturbinefundamenten, de generator, de koelwaterfaciliteiten en de aansluiting op de gas- en elektriciteitsnetwerken. Dit wordt ook wel ‘repowering’ genoemd.

Clauscentrale C bestaat uit drie gasturbines en één stoomturbine, die een gezamenlijk vermogen hebben van 1.304 MW en een rendement van bijna zestig procent. De drie gasturbines zetten tweederde van het vermogen direct om in elektriciteit. Het resterende deel van het vermogen zit hem in de hete rookgassen die bij de verbranding van het aardgas ontstaan. Door water tot stoom te verhitten drijven de rookgassen indirect de vernieuwde stoomturbine van de voormalige eenheid B aan.

De volgende stap in het vernieuwen van de Clauscentrale is het op eenzelfde manier moderniseren van de eenheid Claus A, die zelfs nog één jaar ouder is dan Claus B, tot Claus D. Met het omzetten van eenheid A in D wordt de Clauscentrale een volledige stoom- en gasturbinecentrale.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required