Ruimteharpoen als wapen tegen buitenaards puin

Gerald Schut

De ruimtesonde RemoveDEBRIS heeft een nieuw wapen getest in de strijd tegen ruimtepuin. Vanaf het ISS heeft met succes een object binnen gehengeld door het met een harpoen te beschieten.

Het door de Britse universiteit van Surrey ontworpen instrument boorde zich met een snelheid van 20 m/s in een satellietpaneel. Chris Burgess van Airbus Defence and Space, dat de harpoen heeft gemaakt, noemt de harpoentechnologie ‘een belangrijke stap in de richting van het oplossen van het groeiende probleem van ruimtepuin’. Volgens het US Space Surveillance Network zweeft er 7.600 ton ruimtepuin in en rond de baan van de aarde, waarvan sommige objecten een snelheden van 50.000 km/h benaderen: meer dan tien keer zo snel als een kogel. Deze tienduizenden objecten kunnen erg gevaarlijk zijn voor ruimtevaartuigen en satellieten.

Komende maand gaat RemoveDEBRIS zijn laatste experiment uitvoeren: het gaat een zeil opblazen waarmee het satelliet naar de atmosfeer van de aarde sleept om die daar te vernietigen. Vorig jaar is het project van start gegaan. Eerder ving het al met een net een stuk ruimtepuin en testte het LIDAR en camera’s voor het in kaart brengen van ruimteafval.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required