Rudinac wint Prins Friso Ingenieursprijs

Mischa Brendel

KIVI heeft dr.ing. Maja Rudinac-Voorneveld verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2019. 

In het bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel ontving de bedenker en ontwikkelaar van zorgrobot Lea op de avond van 18 maart bij ASML in Veldhoven de Prins Friso Ingenieursprijs.

De jury van de beroepsvereniging voor ingenieurs riep Rudinac unaniem tot winnaar uit en prees haar werk aan Lea (Lean Empowering Assistent), een zorgrobot in de vorm van een rollator. Rudinac prees bij ontvangst van de prijs haar team, maar droeg de prijs op aan alle mensen die moeite hebben met lopen. Lea bevat onder meer sensoren en camera’s om het lopen te stabiliseren en obstakels te vermijden. Op die manier houdt de zorgrobot mensen die moeilijk ter been zijn, zoals Parkinsonpatiënten, langer mobiel. Rudinac-Voorneveld en haar team hadden daarbij een ontwerp op het oog dat zowel toegankelijk oogde als herkenning opwekte. Eerder ontwikkelde de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2019 ook al een autonoom rijdende bus, voor bijvoorbeeld shuttlevervoer op vliegvelden, en servicerobots die in pakhuizen of grote publieke ruimtes dienst kunnen doen.

Ing. Eelco Osse won de publieksprijs. De werktuigbouwkundige en CEO van Machinefabriek Boessenkool en Osse Equipment Manufacturing Group ontwikkelde diverse machines ten behoeve van een schoner milieu.

Daarmee had de derde genomineerde voor de prijs, dr.ir.ing. Almer van der Stoel het nakijken. De civiel ingenieur ontwerp en produceert toepassingen en producten voor ondergronds bouwen.

KIVI rijkt de Prins Friso Ingenieursprijs jaarlijks uit – dit jaar voor de vijfde maal – aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required