Router vervangen door pc

Leestijd: 2 minuten

Henk Klomp

Informatici van het Korea Instituut voor Wetenschap en Techniek in Seoul hebben een programma geschreven dat veertig GB per seconde aan datapakketjes kan forwarden op een normale pc. De software is wellicht het begin van het einde van de traditionele router.

Het programma Packetshader bouwt een virtuele router op uit pc-componenten. De informatici benutten de parallelle rekenkracht van een Nvidia grafische processor op de videokaart van hun pc. De GPU, oorspronkelijk ontwikkeld om het opbouwen van beelden uit handen te nemen van de CPU, kan veel sneller dan een CPU taken uitvoeren zoals het opzoeken van de juiste routes bij de IP-adressen in grote routeringstabellen. Dit komt onder andere doordat een routeringstabel meestal te groot is om in het cachegeheugen van een CPU te passen.

 

Bovendien bezit de gebruikte GPU van Nvidia 480 rekenkernen die allemaal tegelijk kunnen rekenen aan hetzelfde probleem, het bepalen van pixeltoestanden op het beeldscherm aan de hand van ruimtelijke transformaties. De Koreaanse computerdeskundigen toonden aan dat deze architectuur ideaal is voor het tegelijk verwerken van data, zoals het zoeken in de tabel of het authentificeren en versleutelen van pakketjes. Uit metingen blijkt dat de grafische kaart in deze taken dezelfde rekenkracht heeft als tien Intel 2,66 GHz processoren.

 

De softwarematige router heeft behalve zijn snelheid ook het voordeel dat hij op verschillende communicatieprotocollen kan draaien. Zo kunnen de wetenschappers de router laten werken op de vierde of zesde versie van het IP-protocol of in de nieuwe experimentele OpenFlow-mode. Met de virtuele router willen de informatici nieuwe protocollen gaan uittesten die op den duur de inmiddels veertig jaar oude IP-protocollen kunnen vervangen.

 

Tot nu toe vergen routers speciale dure hardware. Met de nieuwe software kunnen in de toekomst de dure backbones van het internet die terabytes per seconde kunnen schakelen, vervangen worden door groepen samenwerkende computers bij servers. De rekenkracht van grafische processoren neemt nog sneller toe dan die van normale processoren en de kosten van grafische processoren liggen aanzienlijk lager.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required