Rotterdam krijgt derde waterstofstation Nederland

Leestijd: 2 minuten

Rijkert Knoppers

Bij Rotterdam begint waterstofproducent Air Liquide binnenkort met de bouw van een nieuw waterstoftankstation.

Het tankstation zal naar verwachting per dag aan vijftig elektrische voertuigen met een brandstofcel waterstof kunnen leveren.

‘De definitieve plaats van het tankstation is nog niet bekend’, vertelt Jaap Hoogcarspel van Air Liquide Benelux Industries. ‘Maar wanneer het station aan de A15 komt te staan, kunnen we de benodigde waterstof waarschijnlijk leveren vanaf een bestaande waterstofleiding tussen de Maasvlakte en de Rotterdamse haven. Een alternatief is, dat uit cilinders opgebouwde tube-trailers de waterstof gaan aanvoeren.’

Hoogcarspel stelt dat Duitsland voorop loopt wat betreft de waterstofinfrastructuur. ‘Daar staan ongeveer twintig waterstoftankstations. Maar het is belangrijk dat die Duitse brandstofcelauto’s in de toekomst ook in bijvoorbeeld Denemarken en Nederland kunnen rondrijden. Dan moet je wel zorgen voor een goede infrastructuur.’ Het nieuwe waterstation maakt dan ook deel uit van het Europese HIT-project (Hydrogen Infrastructure for Transport).

Ook het bouw- en infrastructuurbedrijf Ballast Nedam is begonnen met de bouw van een mobiel productie- en tankstation. Het waterstoftankstation gaat naar verwachting zeventig kilogram waterstof per dag produceren, voldoende om tien auto’s of twee stadsbussen te laten rijden. De aanleg gebeurt in opdracht van het Vlaams-Nederlandse projectbureau Waterstofnet.

Het eerste openbare waterstofstation van ons land is sinds ruim een jaar te vinden op industrieterrein Kleefse Waard in Arnhem. Naast de tankzuil bevindt zich een reformer, die aardgas met stoom mengt en hieruit met behulp van een katalysator waterstof produceert. Een compressor verhoogt vervolgens de druk van de waterstof naar 350 bar. De waterstof blijft bewaard in centrale cilinders; hiervandaan gaat het naar kleine opslagtanks bij het vulpunt. Met behulp van een speciaal mondstuk komt de waterstof in de tank van de auto. Een tankbeurt verloopt op deze manier net zo snel als het voltanken van een auto met benzine of diesel.

Er zijn momenteel vier vaste klanten: een vrachtwagen van 2Switch, een Fiat Doblo van de gemeente Arnhem, een Subaru Impreza van een Arnhemse ondernemer en de Hymove-waterstofbus.

Lees ook

Nieuwsbrief