Rometron bestrijdt onkruid met PWM

Hilke Frankemölle

Dit najaar brengt Rometron haar nieuwste machine met fluorescentiedetectie en pulsbreedtemodulatie (PWM) op de markt. Hiermee is het agrarische bedrijf in staat onkruid te bestrijden met negentig procent minder onkruidbestrijdingsmiddel ten opzichte van het zogenaamde volveldspuiten.

Rometron maakt al machines die selectief en gedoseerd onkruid bestrijden. De systemen detecteren chlorofyl, oftewel bladgroen, om alleen daar te sproeien waar onkruid staat. Oorspronkelijk gebeurde dit op verharde oppervlakken (ongewenst groen tussen stoeptegels of straatstenen), nu ook op gewassen.De detectie gebeurt met behulp van fluorescentie. Roel de Jonge, oprichter van Rometron, legt uit: ‘We beschijnen de gewassen met rood licht. Het chlorofyl absorbeert het licht, verbruikt energie en zendt infrarood licht terug. De aanwezigheid van het infrarode licht vertelt ons of er bladgroen aanwezig is.’

Het nieuwste systeem doseert daarnaast de spuitvloeistof via pulsbreedtemodulatie. Hierbij varieert de gemiddelde elektrische stroom waardoor de vloeistofafgifte per spuitdop geregeld kan worden. Op deze manier is het mogelijk om de vloeistofafgifte constant te houden, onafhankelijk van de snelheid van het systeem. De machines kunnen met een snelheid van 25 km/h over de akkers rijden.

Ondertussen gaat het onderzoek aan de machine door, voornamelijk om er achter te komen welke informatie je met andere kleuren licht uit planten kan halen. Het programma Milieu & Technologie van Agentschap NL subsidieert het project, omdat het niet alleen de agrariër geld bespaart, maar het ook aanzienlijk milieuvriendelijker is dan huidige methoden. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met het Wageningen University & Research Centre.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required