Robotrollator wint LiveWIRE Award

Indra Waardenburg

De startup Robot Care Systems uit Den Haag is met zijn robotrollator de winnaar van de Shell LiveWIRE Award 2015.

De jonge startup wint hiermee de juryprijs van € 20.000. De drie andere finalisten waren Skytree, EXO-L en KonneKt. Laatstgenoemde won de publieksprijs van € 5.000 met een spel dat geïsoleerde jonge ziekenhuispatiënten via een raam met elkaar kunnen spelen.  

Het bedrijf Robot Care Systems, dat in 2014 is opgezet door dr.ir. Maja Rudinac, richt zich op de ontwikkeling van betaalbare zorgrobots die ouderen moeten helpen om langer zelfstandig te functioneren. Volgens deskundigen is dergelijke robotisering van geriatrische zorg noodzakelijk om de vergrijzing het hoofd te bieden.

Het eerste prototype dat momenteel getest wordt in verschillende verzorgingstehuizen is LEA (Lean Eldery Assistant). Deze zorgrobot in de vorm van een rollator is voorzien van een display, omgevingssensoren en wielmotoren. Hiermee kan de robot ouderen helpen opstaan, lopen en alle obstakels in huis vermijden. Daarnaast helpt LEA met dingen oppakken en geeft zij aan wanneer de cliënt medicijnen moet innemen.

Eerder werkte Rudinac als promovendus bij het TU Delft Robotics Institute. ‘In verzorgingshuizen zag ik hoe ouderen worstelen met alledaagse handelingen. Wat me het meest trof, was dat ze het leven op een gegeven moment gewoon opgeven. Dat was wat me inspireerde om mijn kennis te wijden aan het helpen van deze mensen’, aldus Rudinac op de website van LiveWIRE.

De LiveWIRE Award is dit jaar de tweede innovatieprijs die het bedrijf binnensleept. Eerder won de onderneming al de Herman Wijffels Innovatieprijs van € 30.000.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required