Nieuws
0

Robotpak laat mensen weer lopen

Mischa Brendel

Het onderzoeksinstituut Mira van de Universiteit Twente gaat in samenwerking met onder meer de TU Delft een nieuw robotpak ontwikkelen dat met hersensignalen bestuurd kan worden.

Het nog te ontwikkelen exoskelet met de naam ‘mindwalker’ moet bijvoorbeeld mensen die als gevolg van een dwarslaesie of hersenbloeding in een rolstoel zitten, helpen om weer te lopen. Om dit mogelijk te maken, is de mindwalker straks met hersensignalen te besturen. Hiervoor krijgen de patiënten een helm op die de hersensignalen meet en doorstuurt naar de robotbenen.

Projectleider dr.ir. Herman van der Kooij denkt dat met een dergelijk robotpak jaarlijks duizenden mensen te kunnen helpen. ‘Ons doel is over drie jaar een prototype klaar te hebben.’

De TU Delft zal zich bij de ontwikkeling van het pak meer gaan richten op de hardware, terwijl de Universiteit Twente zich vooral bezig zal houden met de aansturing. Van der Kooij: ‘Naast de hardware is er veel computerkracht nodig om de hersensignalen te interpreteren en de robotbenen aan te sturen. Dat is onze afdeling.’ Behalve de twee Nederlandse tu’s zijn ook Belgische, Duitse, Italiaanse en IJslandse instituten betrokken bij het project, dat ondersteund wordt door de EU.

 

Lees verder onder de foto.

In tegenstelling tot Lopes, een eerdere robot van de UTwente, moet de mindwalker onder de kleding passen. (beeld: UTwente)

 

De mindwalker wordt een exoskelet, maar moet zo klein en hanteerbaar mogelijk worden. ‘We mikken op een pak dat niet meer dan vijf tot tien kilogram weegt’, vertelt Van der Kooij. ‘We staan pas aan de start van het project, dus we weten nog niet van welk materiaal we de mindwalker gaan bouwen, maar het zal geen staal of aluminium worden.’

De onderzoekers hopen het exoskelet zó klein te maken dat het weg te werken is onder de kleding van de patiënt. Mocht dit niet lukken, dan moet de mindwalker ‘zo mooi en stilistisch mogelijk worden’, aldus Van der Kooij.

www.utwente.nl/mira

Onderwerp:
AiBouwCiviele TechniekRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×