Restauratie roestende radiotelescoop

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

In het Nationaal Park Dwingelderveld is gisteren de vijfentwintig meter grote schotel van de Dwingeloo Radiotelescoop gehaald, zodat hij gerestaureerd kan worden. De schotel werd in 1956 in gebruik genomen en is sindsdien niet meer van zijn plaats gekomen.

Het was de bedoeling dat de schotel gistermiddag om twee uur los zou komen, maar de eerste hijspoging mislukte. ‘De schotel is zwaarder dan we dachten en de hijskraan lichter dan we hoopten. Hij blijkt niet de geschatte 30.000 kilo te zijn’, vertelde projectleider Peter Bennema van Astron gister aan een NOS verslaggever. Nadat de hijskraan verzwaard was met extra contragewichten, lukte het in de avond om de schotel alsnog van zijn sokkel te tillen.

De Dwingeloo Radiotelescoop was zesenvijftig jaar geleden de grootste radiotelescoop ter wereld. Tot 1998 maakten de wetenschappers gebruik van de radiotelescoop, waarmee ze twee nieuwe sterrenstelsels ontdekten, die de namen Dwingeloo I en II kregen. Sinds 2009 is de Dwingeloo Radiotelescoop een rijksmonument.

Doordat de telescoop -sinds hij in stormstand is gezet- al lange tijd stilstaat, is de stalen constructie aangetast. Om te voorkomen dat het hele gevaarte instort, zal Multipaint Staalconservering BV uit Stadskanaal de radiotelescoop dan ook restaureren. Astron verwacht dat deze restauratie tot halverwege 2013 zal duren.

Lees ook

Nieuwsbrief