Boris van Zonneveld
Edward Snowden schokte de wereld met zijn onthullingen over wat de geheime dienst NSA allemaal van ons weet. In zijn eigen boek heeft hij ruimte voor meer technische details over de spionage.
Het is alweer zes jaar geleden dat Edward Snowden de bekendste klokkenluider ter wereld werd. Hij bracht de geheimen naar buiten van de meest gesloten spionagedienst ter wereld, de NSA. Daar verschenen al tal van boeken over, maar Snowdens eigen kijk op de gebeurtenissen ontbrak nog in boekvorm. Nu doet hij zijn verhaal gedetailleerd in zijn eigen boek Onuitwisbaar, dat in het Engels verscheen onder de titel Permanent Record, waarmee hij bedoelt dat alles wat we online doen permanent geregistreerd wordt.
Het boek begint met een beschrijving over zijn leven ver voordat dat hij wereldberoemd werd. Snowden neemt de lezer mee naar Fort Meade in Maryland, waar hij vlakbij opgroeide als kind van een moeder die voor de NSA werkte. Ook Edward wilde zijn land dienen en kwam zo bij dezelfde dienst terecht. Toen hij eenmaal genoeg veiligheidsmachtigingen had gekregen, vielen hem echter de schellen van de ogen.
Hij vond het verbijsterend waar de diensten allemaal toegang toe hadden, zoals alle mailaccounts bij Hotmail, Outlook, Yahoo!, Google en zo verder. Snowden wilde achterhalen hoe de dienst deze data vergaarde. In zijn boek komt hij met meer technische details over deze spionagetools. Nadat je een URL hebt ingetikt in je webbrowser en voordat dit verzoek de server bereikt, passeert het eerst TURBULENCE, een van de krachtigste wapens van de NSA. Dit zijn enkele op elkaar gestapelde zwarte servers die zo groot zijn als een boekenkast en geïnstalleerd zijn in speciale kamers in telecommunicatiegebouwen in geallieerde landen. Daar wordt een kopie van de passerende data gemaakt die direct geanalyseerd wordt.
Als je verkeer als verdacht wordt aangemerkt, wordt het doorgestuurd naar de tool TURBINE, waar algoritmen bepalen welke malware de NSA tegen je gaat gebruiken. Als de exploits eenmaal op je computer staan, heeft de NSA niet alleen toegang tot je metadata, maar ook tot alle data op je computer of telefoon. ‘Je hele digitale leven is nu in haar handen,’ schrijft Snowden, ‘en dat in 686 milliseconden.’ Met het zoekprogramma XKEYSCORE kan de dienst het digitale archief van je leven bovendien eenvoudig doorzoeken.
Snowden eindigt zijn boek met zijn vlucht naar Hongkong en het openbaren van de NSA-geheimen. Aan zijn nieuwe leven in Moskou heeft hij slechts een paar pagina’s gewijd. Hij woont er in een tweekamerappartement en onderhoudt via zijn computer contact met de wereld om te spreken over de bescherming van burgerrechten in het digitale tijdperk, wat tegenwoordig zijn werkveld is. Hij besluit met goed nieuws voor hem persoonlijk: zijn Amerikaanse vriendin Lindsay heeft zich inmiddels bij hem gevoegd in Moskou en daar zijn ze getrouwd.