Quantum led haalt organische led in

Leestijd: < 1 minuten

Henk Klomp

Beschijn twee stillevens naast elkaar in een donkere kamer eerst met een led en daarna met een quantum led. Het verschil is direct zichtbaar: hangt over de eerste een vage blauwe gloed, de tweede lijkt in het volle zonlicht te staan.

‘Dat verschil is het gevolg van een betere spreiding van de kleuren van het uitgezonden licht’, vertelt Seth Coe-Sullivan van de start-up QD Vision in Watertwon, Californië. ‘Het spectrum van een led heeft een piek in het blauw en een dal in het rood. Wij kunnen licht van alle kleuren gelijkmatiger uitzenden en benaderen natuurlijk daglicht daarom beter.’

 

De natuurkundigen maken in een organische vloeistof deeltjes van slechts enkele tientallen nanometers groot. Die vormen voor elektronen een soort kooi waarin zij kunnen worden gevangen, een zogeheten quantumput. De grootte van de kooi bepaalt de frequentie van het foton dat de deeltjes uitzenden als ze elektrisch of optisch worden aangeslagen, en dus van de kleur van het licht.

 

Tijdens het productieproces kunnen de onderzoekers precies de grootte bepalen van de gevormde deeltjes. Ze kunnen zo allerlei mengsels vormen, mengels van één bepaalde kleur, met juist alle kleuren er in voor in een lamp, maar ook mengsels die geschikt zijn voor de kleurenpixels van een beeldscherm. Doordat de deeltjes zo klein zijn, kunnen schermen met uitzonderlijk hoge resolutie worden gemaakt. En net zoals de huidige led-schermen zijn qled-schermen in de fabriek uit grote glasplaten te snijden. Bij oled-displays, die ongeveer even zuinig en kleurrijk zijn als de qled’s, is deze fabricagetechniek momenteel nog erg duur. Grote bedrijven zoals Dupont, UDC en Philips investeren momenteel fors om het oled-fabricageproces te verbeteren. LG is recent een samenwerking met QD Vision aangegaan om qled’s op de markt te brengen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required