Pyrolysefabriek in Hengelo officieel geopend

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

  • Zuurstofloze verbranding
  • Olie uit vaste biomassa

Op 20 mei vond in Hengelo de officiële opening plaats van de pyrolysefabriek van Empyro. Deze fabriek produceert pyrolyseolie uit hout.

Pyrolyse is een proces waarbij uit vaste biomassa olie wordt gemaakt door deze biomassa in zuurstofloze omstandigheden te verhitten tot enkele honderden graden. In het geval van de Empyrofabriek is dit circa 500 °C. Bij het verhitten ontstaat een olieachtige damp, die wordt gecondenseerd. ‘Het condensaat is de pyrolyse­olie’, vertelt Gerhard Muggen, algemeen directeur van Empyro. ‘De gedroogde biomassa die overblijft, is in feite houtskool en die kunnen we zelf gebruiken om het proces draaiende te houden. Dat is het mooie van het systeem: als het eenmaal is opgestart, voorziet het in zijn eigen energievoorziening.’

Hoewel er een tussenstap wordt toegevoegd aan het verbranden van biomassa voor energie is het toch een rendabel systeem, legt Muggen uit: ‘Bij het verbranden van de pyrolyseolie komt er tot 90 % minder CO2 vrij dan bij het verbranden van fossiele brandstoffen.’ Ook bij de productie van de pyrolyseolie komt er nagenoeg geen CO2 vrij. Bovendien is de warmte die wordt geproduceerd door de pyrolysefabriek ook te gebruiken. ‘Een ander voordeel is dat de pyrolyseolie als brandstof veel minder ruimte inneemt dan vaste biomassa’, vult Muggen aan.

Sinds begin dit jaar vindt de stapsgewijze opstart van de fabriek plaats; op dit moment ligt de productiecapaciteit op 60 à 70 % van het maximum. Bij volledige capaciteit levert de Empyrofabriek per jaar 24 miljoen l pyrolyse­olie, waarbij er in een liter ongeveer de helft van de energie van een liter diesel zit. Momenteel gebruikt de fabriek houtschilfers die overblijven bij de productie van houtpellets voor bijvoorbeeld biomassagestookte energiecentrales; op termijn wordt overgeschakeld op houtresten uit Overijssel, Gelderland en Duitsland.

Het bouwen van de pyrolysefabriek heeft wel enige tijd geduurd: in 2009 ging Empyro er nog vanuit dat de bouw van de fabriek in 2010 kon starten. Maar mede door de crisis bleek het een uitdaging om de financiering rond te krijgen. Dit lukte uiteindelijk wel, met in 2014 de start van de bouw. ‘De bouw zelf verliep overigens erg voorspoedig: de fabriek stond er binnen een jaar’, aldus Muggen.

Dat het gaat om een veelbelovende technologie, blijkt wel uit de internationale belangstelling. Muggen: ‘Onder meer Brazilië, Canada, de VS en Zweden hebben al interesse getoond.’

Afnemer van de pyrolyseolie van Empyro is FrieslandCampina te Borculo.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required