Publiek levert energie aan Olympische Zomerspelen

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Het publiek gebruiken als extra energiebron bij de Olympische Zomerspelen van 2040. Met dit idee won een team van middelbare scholieren uit Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen en Rusland op 20 april de Europese Sci-Tech Challenge in Rotterdam.

De Sci-Tech Challenge, een jaarlijks terugkerend programma georganiseerd door ExxonMobil en Junior Achievement Young Enterprise (JA-YE) Europe, roept studenten in de leeftijd van vijftien tot achttien jaar op om een praktische oplossing te bedenken voor de energieproblematiek in de toekomst. Dit jaar kregen de vijfenzestig deelnemers uit negen Europese landen de opdracht om een energie-efficiënte manier te bedenken om de Olympische Zomerspelen van 2040 te organiseren.

Het winnende team bedacht een systeem waarbij speciale veren onder de stoelen van het publiek kinetische energie omzet in elektrische energie, wat vervolgens in een generator terechtkomt. Tijdens het opstaan en gaan zitten levert het publiek hierdoor extra energie aan de spelen. Het team, waarbij Sophie van der Kuijl Nederland vertegenwoordigde, liet tijdens de presentatie het publiek een wave doen om dit idee te demonstreren. 

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required