Promovenda TU Delft brengt operatie in kaart

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Het in kaart brengen van handelingen tijdens een operatie vermindert het aantal doden onder pas geopereerde patiënten. Dit stelt ir. Loubna Bouarfa, die vorige week woensdag promoveerde aan de faculteit Biomechanical Engineering van de TU Delft.

‘Het is gevaarlijk om chirurgie te zien als een volledig creatief proces, een vorm van kunst’, stelt Bouarfa in haar proefschrift. Tijdens haar onderzoek richtte zij zich op galblaasverwijderingen via een kijkoperatie, waarbij zij het gebruik van instrumenten in de operatiekamer en de chirurgische handelingen systematisch vastlegde met behulp van verschillende patroonherkenning-technieken.

Via specifieke sensoren -zoals RFID-chips of steriliseerbare kleurmarkeringen- kunnen instrumenten en de bijbehorende chirurgische handelingen realtime gevolgd worden. Zo moet het ook mogelijk zijn om chirurgen tijdens een operatie te waarschuwen wanneer het mis dreigt te gaan.

Naast patroonherkenning tijdens een operatie, bestudeerde Bouarfa ook hoe de planning rondom de operatie de patiënt ten goede kan komen. Op basis van vooraf beschikbare gegevens kan de chirurg de complexiteit van de ingreep inschatten, wat direct van invloed is op de te kiezen aanpak.

Tot op heden heeft het onderzoek nog geen bijdrage geleverd aan het verminderen van fouten, aldus de ex-promovenda.  

Lees ook

Nieuwsbrief