Silvia Lenaerts

Prof. Silvia Lenaerts van Universiteit Antwerpen wordt nieuwe rector TU/e

Leestijd: 2 minuten

Silvia Lenaerts wordt de nieuwe rector magnificus van Eindhoven University of Technology. Ze is nu nog vicerector Valorisatie & Ontwikkeling en hoogleraar bij de Universiteit Antwerpen. Op 11 mei draagt de huidige TU/e-rector, Frank Baaijens, de ambtsketen aan haar over. 

“Ik vind het een eer en een genoegen om deze verantwoordelijkheid te mogen opnemen bij de TU/e, een topuniversiteit met een centrale rol in een van de sterkste hightech-ecosystemen van Europa”, zegt Lenaerts. “Ik geloof in mensen en de connectie tussen mensen. Ik geloof in samen groeien door vertrouwen, openheid en lange-termijnsamenwerking, om samen te bouwen aan een slimme en duurzame samenleving. Ik kijk er enorm naar uit om samen met iedereen bij de TU/e aan de slag te gaan.”

Lenaerts (1966) leidt in Antwerpen sinds 2007 de door haar opgerichte groep Duurzame Energie- en Lucht- en Watertechnologie (DuEL). Daarnaast is ze sinds 2016 vicerector Valorisatie & Ontwikkeling. Lenaerts bekleedt een groot aantal bestuurlijke functies in de academische wereld en daarbuiten, waaronder in de Governing Board van het European Institute of Innovation and Technology (EIT). Ze studeerde en promoveerde aan de KU Leuven en IMEC. Ze wordt de eerste vrouwelijke rector van de TU/e.

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e, zegt zeer verheugd te zijn met de aanstelling van Lenaerts. “Ze heeft een grote bestuurlijke ervaring, zowel binnen als buiten de universitaire wereld, en ze heeft een grote daadkracht en drive. Dat zijn kwaliteiten die goed van pas komen om de groeiambities van de TU/e waar te maken.”

Lenaerts volgt Frank Baaijens op, die acht jaar rector magnificus was van de TU/e. Baaijens zet na 11 mei zijn werk voort als hoogleraar binnen de faculteit Biomedische Technologie en het Institute for Complex Molecular Systems. Daarnaast krijgt hij een adviserende rol voor onderwijs en onderzoek op het gebied van medische technologie.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required