Proef met ‘onderwatervlieger’

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

Nieuw type golfturbine Demonstratie bij Deltares

Op vrijdag 6 mei is bij Deltares een demonstratieproef uitgevoerd van de SlowMill; een soort onderwatervlieger voor het opwekken van elektriciteit uit golven. De SlowMill bestaat uit een drijver die op het oppervlak ligt met daaronder een aantal bladen haaks op de golfrichting, via een kabel verbonden met een lier op de bodem. Als een golf voorbij komt, duwt deze de bladen weg van het ankerpunt. Het uittrekken van de kabel zorgt ervoor dat de lier gaat draaien, waarbij deze een generator aandrijft. Als de golf voorbij is, keert de ‘vlieger’ weer terug in de originele positie, waarbij de generator dienst doet als een motor om de kabel weer op te rollen.

 

Bij Deltares is de installatie getest bij golven van anderhalf tot twee meter hoogte. Met succes, zegt Erwin Croughs, bedenker van de SlowMill. ‘Bij te hoge golven moet de drijver kopje onder gaan om al te grote krachten op het systeem te voorkomen. Dat deed hij eigenlijk perfect.’ Croughs heeft nu het verzoek ingediend om in de Noordzee verder te testen.

 

Of het systeem concurrerend is met andere golfturbines? ‘Volgens de berekeningen wel. Nu moet de onderbouwing komen’, aldus de ondernemer.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: