Processor imiteert neurale netwerken in het brein

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Elektronicagigant IBM heeft een processor gebouwd die is gebaseerd op de werking van het menselijk brein en hierdoor veel zuiniger werkt dan de gangbare processors.

In tegenstelling tot traditionele processors verwerkt de zogenoemde TrueNorth-chip informatie niet stap voor stap, maar kan deze berekeningen op meerdere niveaus uitvoeren, omdat de transistors van de chip georganiseerd zijn in netwerken vergelijkbaar met de neurale netwerken in het menselijk brein. De processor bevat 4.096 kernen en in totaal circa 5,4 miljard transistors. Elke processorkern bevat meer dan 100.000 bits aan eigen geheugen. De processor kan 256 miljoen verbindingen produceren.

De data die de processor verwerkt zijn niet binair (nullen en enen), maar bestaan uit zogenoemde spikes. Ook het menselijk brein verwerkt informatie op deze manier, waarbij de frequentie en de timing van de spike de daadwerkelijke informatie bevat.

Bijzonder is dat de processor erg energiezuinig werkt. De onderzoekers stellen in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat de processor bij het analyseren van videobeelden van 240 bij 400 pixels met een framerate van 30 fps slechts 65 mW verbruikt, veel minder dan conventionele processors nodig hebben voor het uitvoeren van deze taak.

Hoewel de IMB-onderzoekers spreken van een mijlpaal, benadrukt het bedrijf dat het niet gaat om een processor die net zo werkt als het brein, maar geïnspireerd is op de werking van het brein. De processor presteert dan ook niet beter bij alle berekeningen, maar vooral bij berekeningen waarbij een computer gegevens moet halen uit meer rommelige omgevingen. Ook zal de commerciële integratie van de chips nog op zich laten wachten: bestaande software zal volledig moeten worden herschreven om met de processors te kunnen werken.

IBM werkt, in samenwerking met Cornell University, al sinds 2008 aan dit project, dat oorspronkelijk bij DARPA vandaan komt.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: