Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Dr.eng. Nima Tolou heeft de Prins Friso Ingenieursprijs gewonnen. Dit maakte KIVI, de beroepsvereniging voor ingenieurs, gisteravond bekend.

Tolou is universitair docent precisiemechatronica aan de TU Delft en medeoprichter van de startup Flexous. De dr.eng. (een Engelstalige doctorstitel voor ingenieurs) paste zijn kennis van elastische mechanismen en micro-elektromechanische systemen (mems) toe in de ontwikkeling van een horloge met een volledig nieuw tijdsmechanisme. Een door hem ontworpen oscillator vervangt daarbij het traditionele drijfveermechaniek; niet alleen kan deze oscillator energie omzetten in bewegingen, maar het omgekeerde blijkt ook mogelijk, wat de deur opent naar batterijloze sensoren.

Tolou ontving de Prins Friso Ingenieursprijs in het Groningen Engineering Center van de RUG, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel. De publieksprijs ging naar dr.ir. Jan Klok, wetenschappelijk projectmanager bij Wetsus en werkzaam bij Paqell B.V. Klok werd geroemd om zijn snelle omzetting van onderzoeksresultaten naar de praktijk.

KIVI kent de Prins Friso Ingenieursprijs jaarlijks toe aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap, aldus de beroepsvereniging.

 

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: