Principia prijs 2012: oplossing voor defecte sluis

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Met de slogan ‘So you think you are an engineer?’ organiseerde alumnivereniging Principia op 18 oktober, in samenwerking met studievereniging Isaac Newton, de Principia Prijs 2012.

Voor de prijsvraag daagden zij 61 vierdejaars werktuigbouwkundestudenten van de UT uit, om binnen 24 uur een noodconstructie te bouwen ter vervanging van een defecte sluisdeur. Aanleiding voor deze case was het naar beneden komen zetten van een 96,3 ton wegende sluisdeur in Eefde begin dit jaar.  Doordat de tijdelijke hefinstallatie even op zich liet wachten, hebben 42 schepen ruim vier weken vastgezeten in het Twentekanaal.

Na indeling in achttien verschillende teams, gingen de studenten -met hulp van de aanwezige werktuigbouwkundige alumni- op zoek naar de beste oplossing voor het aangereikte probleem. De voorwaarde die de alumnivereniging voor deze technische oplossing stelde, is dat deze dienst kan doen in elke sluis in Nederland.

Het team bestaande uit Jack van Dalen, Jelmer Kuiper en Dimitri Siepman kwam uiteindelijk met de -door de jury besloten- beste oplossing en wonnen hiermee een sculptuur en een geldbedrag van 3000 euro.   

 De voorbereidingscommissie bij de betreffende sluis in Eefde. (Copyright: Leen Noordzij)

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required