Politie zet roofvogels in tegen drones

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

De Nationale Politie kijkt samen met het Haagse bedrijf Guard From Above naar de mogelijkheden om roofvogels in te zetten tegen drones.

De politie verwacht steeds vaker incidenten waarbij hobby-drones zorgen voor veiligheidsrisico’s of criminelen of terroristen drones inzetten. Daarom zoekt men al langer naar geschikte manieren om snel en veilig een drone neer te kunnen halen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het overnemen van het besturingssysteem, of het inzetten van een vangnet.

Maar het inzetten van roofvogels is ook een serieuze optie, getuige de samenwerking met Guard From Above, dat de vogels traint. Vrijdag was er een demonstratie hoe dit in de praktijk werkt. Een getrainde arend had er weinig moeite mee een drone uit de lucht te grijpen. ‘De vogel ziet de drone als prooi en neemt die mee naar een veilig gebied, een plek waar hij geen last heeft van andere vogels of van mensen. Daar maken we gebruik van in dit project’, aldus Mark Wiebes, innovatiemanager van de Landelijke Eenheid van de politie.

Over een paar maanden beslist de politie definitief of men roofvogels wil gaan inzetten tegen ongewenste drones.

 

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required