Nieuws
0

Pingpongballen uit de Donald Duck vallen niet te octrooieren

redactie

In de aanloop naar het 3i Event op 18 april op de High Tech Campus in Eindhoven over ideas, IP (Intellectual Property) & Innovation, krijgen de lezers van TW de mogelijkheid hun IP-vragen te stellen aan professionals van octrooibureaus. In deze editie een vraag die vaak binnenkomt bij V.O. Patents & Trademarks, afkomstig van R&D’ers uit het bedrijfsleven en/of kennisinstellingen.

In 1964 zonk in de haven van Koeweit het vrachtschip ‘Al-Kuwait’ met aan boord 5.000 schapen. De rottende karkassen vormden al gauw een bedreiging voor de drinkwatervoorziening van de Golfstaat. Berger Karl Krøyer wist op inventieve wijze piepschuimballetjes in de romp te blazen, waardoor het drijfvermogen snel herstelde en een tijdrovende berging via kabels en kranen niet nodig was – de drinkwatervoorziening kwam niet in gevaar.

 

Ook een vraag voor een van onze IP-experts? Stuur hem op naar redactie@tw.nl.

 

Revolutionair, inventief, en nieuw, zo dacht Krøyer, en hij vroeg succesvol octrooi aan in Groot-Brittannië en Duitsland. Ook Vroeg de berger octrooi aan in Nederland, maar een oplettende octrooibeoordelaar van Octrooi Centrum Nederland verleende het octrooi niet. De reden? In de in 1949 gepubliceerde Donald Duck Strip ‘The Sunken Yacht’ stond een vergelijkbare berging van een schip, maar dan met pingpongballen.

‘Kortom, je vinding moet nieuw zijn, en mag dus nog helemaal nergens geopenbaard zijn’, aldus Jan Willem ten Dam, octrooigemachtigde bij V.O. Patents & Trademarks. ‘Een presentatie vindt vaak plaats zonder dat het publiek aan geheimhouding gebonden is en kan een octrooiaanvraag in de weg zitten doordat die en net als bij het voorbeeld van de Donald Duck zogenaamde ´nieuwheidsschadelijkheid´ oplevert.’

>>> Op 18 april spreekt V.O. Patents & Trademarks op het 3i Event over ideas, intellectual property & innovation op de High Tech Campus in Eindhoven. Vergroot uw kennis, verbreed uw netwerk bescherm uw innovatie en genereer leads om uw bedrijfsstrategie te verbeteren.

Dit is anders indien de presentatie niet openbaar was en bijvoorbeeld in een setting plaatshad waarin geheimhouding impliciet is, zoals in het geval van een interne presentatie bij een bedrijf. Ten Dam: ‘Bovendien zijn er na een openbare presentatie vaak toch nog octrooikansen als je niet alle aspecten van je vinding openbaar gemaakt hebt. Daarnaast geldt dat in sommige landen een uitzondering bestaat voor de nieuwheidsschadelijkheid van een openbaarmaking door de uitvinder. In die landen kan een uitvinder die zijn werk heeft geopenbaard, bijvoorbeeld door een presentatie, nog tot bijvoorbeeld een half jaar of een jaar na de openbaarmaking een aanvraag voor octrooi indienen zonder dat de eigen openbaarmaking nieuwheidsschadelijk is. Zo een uitzondering bestaat bijvoorbeeld in Japan of de VS, maar niet in de meeste Europese landen.’ Pas dus goed op waar je je vinding presenteert en wie je, al dan niet onder geheimhouding, laat weten waar je de markt mee wilt veroveren.

 

Wilt u meer informatie over een van de gespecialiseerde octrooibureaus? Kijk dan op de website van de Orde van Octrooigemachtigden.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleid

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×