Pijlsnelle Twentse zonneauto

redactie

Op het eerste gezicht ziet RED Horizon, de nieuwste zonneauto van Solar Team Twente, er onstabiel uit. Maar schijn bedriegt. De wagen, die eind oktober de Solar Challenge Morocco start, is ontworpen volgens een nieuw, pijlvormig concept met drie wielen, dat een optimaal compromis moet zijn tussen efficiëntie en goede wegligging. 

Tijdens de race door de Sahara ligt de uitdaging bij het bochtige, heuvelachtige parcours. Om de hellingen aan te kunnen is bijvoorbeeld flink vermogen nodig. De auto is 1,2 m breed en 1 m hoog. Omdat er dit jaar enkel gangbare zonnecellen gebruikt mogen worden, is de wagen met 5 m bijna twee keer langer dan de voorganger, waarbij de efficiëntere zonnecellen voor de ruimtevaart nog toegestaan waren.

Het team heeft veel vertrouwen in de race. Ze produceren al sinds 2013 hun eigen elektromotoren waardoor ze deze precies af kunnen stemmen op het voertuig en de race. Daarnaast is Solar Team Twente bekend om haar vooruitstrevende accu’s. Het was dit jaar een uitdaging om die eer hoog te houden, omdat de nieuwe auto weliswaar langer, maar toch flink compact is. De vorm van de accu en het batterijmanagementsysteem zijn daarop aangepast. Verder zal het team dit jaar gebruik maken van een nieuwe, zelf ontwikkelde motorcontroller. ‘Deze vergroot onze winstkansen aanzienlijk’, zegt elektrisch ingenieur Thijs Alberts in het UT-persbericht.

 

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required