Patrick Marx
- Snelle diagnostiek
- Magnetische nanodeeltjes
- Goedkope technologie
In het tweede kwartaal van dit jaar introduceert Philips een universele methode voor laboratoriumdiagnostiek die binnen enkele minuten en aan het bed van de patiënt resultaat levert. Deze Minicare I-20 is wat betreft gebruik vergelijkbaar met de glucosetest voor diabetespatiënten, maar dan 500 miljoen keer gevoeliger en in staat stoffen te meten met concentraties in de orde van een picomol per liter.
Minicare bestaat uit twee delen, een universeel uitleesapparaat en een wegwerp-cassette gebaseerd op de in Eindhoven ontwikkelde magnotech-technologie. Deze test bevat magnetische nanodeeltjes met daaraan antilichamen die aan het gezochte molecuul binden. Een magneetveld beweegt de nanodeeltjes door een druppel bloed en vist zo naar moleculen. Vervolgens trekt het magneetveld de nanodeeltjes naar het detectoroppervlak waar de opgeviste moleculen opnieuw binden. Door het magneetveld om te polen, worden de niet-gebonden nanodeeltjes afgestoten. Een optische detector meet tot slot de hoeveelheid gebonden nanodeeltjes.
Lees verder onder de video
‘De wegwerp-cassette bestaat uit kunststof en reagentia en maakt gebruik van microfluïdische techniek’, aldus Hans Driessen, manager marketing en communicatie van Philips handheld diagnostics. ‘Behalve rfid-identificatie zit er verder geen elektronica in, want dat maakt de techniek te duur voor gebruik op de spoedeisende hulp of in de ambulance. De elektromagneten, de optische uitlezing en de intelligentie zitten allemaal in het universele apparaat.’
De eerste Minicare I-20 test detecteert eiwitten die vrijkomen bij een hartinfarct. Andere tests voor het vaststellen van hartziekten of een hersenschudding zijn in ontwikkeling. Philips geeft biomedische partners toegang tot de techniek zodat deze eigen toepassingen kunnen ontwikkelen.