Overvloed aan schaliegas draait energiemarkt VS 180 graden

Leestijd: 2 minuten

Teake Zuidema

De razendsnelle opkomst van de winning van het Noord-Amerikaanse schaliegas heeft de energiemarkt in de Verenigde Staten 180 graden gedraaid.

Vier splinternieuwe lng-terminals die oorspronkelijk bedoeld waren voor de ímport van lng – uit Qatar – gaan nu juist Amerikaanse lng éxporteren, naar Azië.

Het bedrijf Cheniere Energy zegt dat het reeds in de herfst van 2015 kan beginnen met de export van lng naar Azië via de nieuwe Sabine Pass-terminal aan de golfkust van Louisiana. Een tweede lng-terminal in Louisiana, de Cameron-terminal van een Amerikaans-Japans samenwerkingsverband, zal in 2018 operationeel zijn. Het Amerikaanse ministerie van energie heeft vergunningen verleend voor de bouw van nog twee lng-terminals: één in Texas en één in Maryland. Verder heeft het Amerikaanse ministerie vergunningen in behandeling voor nog eens twaalf lng terminals, waarvan twee aan de westkust.

Dankzij het succes van schaliegaswinning door middel van fracking produceerden de VS in 2012 680 miljard m3 gas, voldoende om Rusland voorbij te streven als grootste gasproducent. Het Internationale Energie Agentschap verwacht dat de VS na Qatar en Australië de grootste exporteur van lng zullen worden.

Er is zoveel schaliegas beschikbaar dat aardgas in de VS spotgoedkoop is geworden; veel gasputten zijn zelfs onrendabel. De gasexploitanten hopen daarom dat de lng-export de prijs van aardgas in Amerika omhoog zal drijven. Maar consumenten en bedrijven die nu profiteren van het goedkope gas, ageren om die reden tegen de export van lng.

Verschuiving energiemarkt

Waarschijnlijk zal het grootste deel van het Amerikaanse lng verscheept worden naar Japan, India en Korea. Europa krijg een relatief kleiner aandeel, maar zal waarschijnlijk meer lng gaan ophalen uit Qatar. De export van het goedkope Amerikaanse gas zal naar verwachting opnieuw een verschuiving geven in de internationale energiemarkt, en grote invloed hebben op de prijzen van gas en kolen. Kolen zijn momenteel in Europa spotgoedkoop, omdat er een overschot is nu de VS nauwelijks nog kolen afnemen.

De drie lng-trains van de Cameron-terminal zijn samen begroot op € 8 miljard. Deze installatie zal per dag maximaal 48 miljoen m3 gas omzetten in supergekoelde lng van -162 °C. Lng heeft slechts 1/600 deel van het volume van het oorspronkelijke gas en is dus geschikter voor transport.

Lees ook

Nieuwsbrief